Zarauzai tükörtojás (Huevos a la Zarauza)



Hozzávalók: 4 evőkanál olaj, 2 nagy szem burgonya, 4 szelet füstölt sonka, 1 fej vöröshagyma, 1 cső pirosra színeződött zöldpaprika, 10 dkg spárga, 10 dkg zöldborsó, 10 dkg zöldbab (lehet fagyasztott vagy konzerv is), 4 szem paradicsom, 2 evőkanál sűrített paradicsom, 4 tojás, 2 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 dl víz, egy kevés só, törött bors.
Nagyméretű serpenyőben, megmelegített olajban pirosra sütjük a megtisztított, kockákra vágott burgonyát. Habmerőkanállal kiszedjük, és félretesszük. A visszamaradt olajba tesszük a vékonyra szeletelt sonkát, a vöröshagymát, a kimagozott, karikákra vágott zöldpaprikát. Addig pároljuk, amíg a vöröshagyma áttetszővé nem válik. Néhány percnyi különbséggel - aszerint, hogy mennyire zsengék a különféle zöldségek -, hozzáadjuk a vöröshagymához a 2-3 cm-es darabokra szeletelt zöldbabot, a spárgát, majd a zöldborsót, a meghámozott és szétnyomott paradicsomot, a paradicsomsűrítményt, és végül az elősütött burgonyát. Ráöntjük a vizet, megsózzuk és megborsozzuk. Gondosan összekeverjük. Lefödve, takaréklángon főzzük 10 percig, néha megkeverve. Egy cserép- vagy tűzálló tálat, esetleg négy kis tálat kiolajozunk, és beleöntjük a párolt zöldségeket, közepébe kis mélyedést, illetve a nagy tálon elosztva négy mélyedést készítünk, ezekbe öntjük az egész tojásokat. Zöldpetrezselyemmel behintjük, és közepesen meleg sütőben sütjük, amíg a tojások fehérje át nem sül.