Hozzávalók: 25 dkg zöldbab, 25 dkg zöldborsó, 25 dkg spárga, 25
dkg sárgarépa, 25 dkg kemény paradicsom, 25 dkg leveles paraj, 10 dkg kolbász.
10 dkg főtt füstölt sonka, 4 kemény tojás, 4 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma,
1 dl paradicsom ivólé. 4 gerezd fokhagyma, kevés liszt, 1 tojás, 5 dkg
zsemlemorzsa, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál sáfrányos szeklice, só
és törött fehér bors (ízlés szerint), olaj (a parajgombóc sütéséhez).
A kolbászt és a sonkát kis kockákra vágjuk. Az olajat egy nagy
serpenyőben felhevítjük, és 2 gerezd, szeletekre vágott fokhagymát megpirítunk
rajta, majd hozzátesszük a kolbász- és a sonkakockákat. Hozzáadjuk a nagyon
finomra vágott vöröshagymát, és egy percig együtt pirítjuk. Ráöntjük a
paradicsom ivólevet. Ezután a zöldségeket rátesszük a paradicsomos sonkás
keverékre, és meghintjük a vágott petrezselyemmel meg a sáfrányos szeklicével.
Vágott kemény tojással díszítjük. A parajgombóchoz a parajleveleket megfőzzük,
leszűrjük, ki is nyomkodjuk, ezután kis gombóckákat formálunk belőle, és
lisztbe, felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatva bő, forró olajban
kisütjük. A kis gombócokat a zöldség köré rakjuk.