Valenciai paella 4.



Hozzávalók 4-6 személyre: egy kb. 1 kg-os csirke, 35 dkg rizs, 10 dkg zöldborsó, 4 ek olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 hagyma, 1 piros kaliforniai paprika, 7 dl tyúkhúsleves, 2 kk pirospaprika, 1 mokkás kanálnyi porított sáfrány, csipetnyi kakukkfű, 2 babérlevél, 1 ek aprított petrezselyem, 1 kk só, kevés törött bors.
Nagyobb lábasban (jó, ha vas) a megmelegített olajban aranysárgára pirítjuk a kisebb darabokra vágott és megsózott csirkehúst, ezután hozzáadjuk a felszeletelt hagymát, a felkarikázott paprikát és a zúzott fokhagymát. Amikor a hagyma megpuhult, beszórjuk pirospaprikával, felöntjük a húslevessel, beletesszük a babérlevelet és a kakukkfüvet, sózzuk-borsozzuk. Lefedve takarékon kb. 40 perc alatt majdnem puhára főzzük a húst. Ekkor kidobjuk a babérlevelet, beleöntjük a rizst, a zöldborsót és a sáfrányt.  Nagy lángon 5 percig, takarékon 10 percig keverés nélkül főzzük, míg a rizs puha lesz és beszívja a levet. Ha a lé előbb elfogyna, pótoljuk vízzel vagy levessel. A lábasban tálaljuk petrezselyemmel megszórva. A rizzsel egy időben beletehetünk haldarabokat bőr nélkül, a végén beletehető főtt kagyló, rák és egyéb tengeri herkentyű.