Valenciai paella 1.



Hozzávalók: 1 kg csirkehús (én filézettet szoktam használni), 35 dkg rizs, 10 dkg zöldborsó, 4 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 cső pirosra színeződött zöldpaprika vagy paradicsompaprika. 7 dl tyúkhúsleves (leveskockából is készülhet), 2 kávéskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál porított sáfrány, csipetnyi kakukkfű, 2 babérlevél. 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 kávéskanál só, egy kevés törött bors.
Elkészítés: Nagyobb lábasban (lehetőleg vaslábas legyen - én teflont használok) megmelegítjük az olajat. A feldarabolt és megsózott csirkehúst aranybarnára sütjük benne. Ezután hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, a kimagozott és karikákra szeletelt paprikát és a zúzott fokhagymát. Amikor a vöröshagyma megfonnyadt, beszórjuk a pirospaprikával, felöntjük a húslevessel, ízesítjük a babérlevéllel, a kakukkfűvel, a sóval és a borssal. Lefödve, takaréklángon főzzük kb. 40 percig, ez alatt a csirke húsa már majdnem megpuhul. Ekkor kidobjuk belőle a babérlevelet, belekeverjük a rizst, a zöldborsót és a porított sáfrányt. Nagy lángon főzzük 5 percig, majd lefödve, takaréklángon 10 percig anélkül, hogy megkevernénk. A rizs ennyi idő alatt puhára fő, és a leve is elpárolog. Közben azonban ellenőrizzük, mert az is előfordulhat, hogy a leve elfő, és akkor pótolni kell egy kevés húslevessel vagy meleg vízzel. Tálalás előtt 5 percig pihentetjük. A lábasban adjuk az asztalra, zöldpetrezselyemmel behintve. Valenciában kagylót, homárt, különböző nagyságú rákokat, halakat, olajbogyót is tesznek a tetejére. Ízlés szerint tehetünk bele 2-3 cm-es darabokra vágott, bőrétől megtisztított halat, a rizzsel egy időben.