Hozzávalók: 1 kg csirkehús (én
filézettet szoktam használni), 35 dkg rizs, 10 dkg zöldborsó, 4 evőkanál olaj,
2 gerezd fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1 cső pirosra színeződött zöldpaprika
vagy paradicsompaprika. 7 dl tyúkhúsleves (leveskockából is készülhet), 2
kávéskanál pirospaprika, 1 mokkáskanál porított sáfrány, csipetnyi kakukkfű, 2
babérlevél. 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 kávéskanál só, egy
kevés törött bors.
Elkészítés: Nagyobb lábasban
(lehetőleg vaslábas legyen - én teflont használok) megmelegítjük az olajat. A
feldarabolt és megsózott csirkehúst aranybarnára sütjük benne. Ezután
hozzáadjuk a vékony szeletekre vágott vöröshagymát, a kimagozott és karikákra
szeletelt paprikát és a zúzott fokhagymát. Amikor a vöröshagyma megfonnyadt, beszórjuk
a pirospaprikával, felöntjük a húslevessel, ízesítjük a babérlevéllel, a
kakukkfűvel, a sóval és a borssal. Lefödve, takaréklángon főzzük kb. 40 percig,
ez alatt a csirke húsa már majdnem megpuhul. Ekkor kidobjuk belőle a
babérlevelet, belekeverjük a rizst, a zöldborsót és a porított sáfrányt. Nagy
lángon főzzük 5 percig, majd lefödve, takaréklángon 10 percig anélkül, hogy
megkevernénk. A rizs ennyi idő alatt puhára fő, és a leve is elpárolog. Közben
azonban ellenőrizzük, mert az is előfordulhat, hogy a leve elfő, és akkor
pótolni kell egy kevés húslevessel vagy meleg vízzel. Tálalás előtt 5 percig pihentetjük.
A lábasban adjuk az asztalra, zöldpetrezselyemmel behintve. Valenciában
kagylót, homárt, különböző nagyságú rákokat, halakat, olajbogyót is tesznek a
tetejére. Ízlés szerint tehetünk bele 2-3 cm-es darabokra vágott, bőrétől
megtisztított halat, a rizzsel egy időben.