Újhagyma, mártással (Calcotada)


   

Hozzávalók: 20 db hámozatlan, nagy fejű zöldhagyma; a mártáshoz: 4 szem paradicsom, 4 gerezd fokhagyma héjában, 12 szem mandula, 2 kemény tojás sárgája, 2 dl olaj, 1 evőkanál borecet, egy kevés só, cayenne-i bors.
A paradicsomok tetejét bevágjuk, mindegyikbe belerakunk 1-1 gerezd fokhagymát. Mérsékelt tűzön, a sütőben 10 percig sütjük. A paradicsomokat és a fokhagymát meghámozzuk, és mindkettőt turmixgépben simára keverjük. A masszát összedolgozzuk a tojások sárgájával, a meghámozott, megpirított és durvára darabolt mandulaszemekkel, majd apránként hozzáadjuk az olajat és a borecetet. Folyamatosan kell keverni! Megsózzuk, és egy csipetnyi cayenne-i borssal ízesítjük, majd mártásostálba öntjük. A hagyma szárát levágjuk úgy, hogy legalább 10-15 cm-nyi zöld részéből is maradjon. Grillsütőben vagy szabad tűzön addig sütjük forgatva, amíg át nem sül, és a hagyma sötétbarna színt nem kap. Melegen tálaljuk, a mártás kíséretében.
A calcotadát kézzel "illik" enni, a zöldhagymát belemártogatva a paradicsomos mártásba. (Ne feledkezzünk meg a papírszalvétákról, egy-egy terítékhez többet is tegyünk!)
A Barcelonához közel levő Vallsban a tavaszköszöntő ünnep hagyományos előétele, melyet roston sült bárányhús követ, fokhagymás pirítóssal.