Hozzávalók: 20 db hámozatlan,
nagy fejű zöldhagyma; a mártáshoz: 4 szem paradicsom, 4 gerezd fokhagyma
héjában, 12 szem mandula, 2 kemény tojás sárgája, 2 dl olaj, 1 evőkanál
borecet, egy kevés só, cayenne-i bors.
A paradicsomok tetejét bevágjuk,
mindegyikbe belerakunk 1-1 gerezd fokhagymát. Mérsékelt tűzön, a sütőben 10
percig sütjük. A paradicsomokat és a fokhagymát meghámozzuk, és mindkettőt
turmixgépben simára keverjük. A masszát összedolgozzuk a tojások sárgájával, a
meghámozott, megpirított és durvára darabolt mandulaszemekkel, majd apránként
hozzáadjuk az olajat és a borecetet. Folyamatosan kell keverni! Megsózzuk, és
egy csipetnyi cayenne-i borssal ízesítjük, majd mártásostálba öntjük. A hagyma
szárát levágjuk úgy, hogy legalább 10-15 cm-nyi zöld részéből is maradjon.
Grillsütőben vagy szabad tűzön addig sütjük forgatva, amíg át nem sül, és a
hagyma sötétbarna színt nem kap. Melegen tálaljuk, a mártás kíséretében.
A calcotadát kézzel
"illik" enni, a zöldhagymát belemártogatva a paradicsomos mártásba.
(Ne feledkezzünk meg a papírszalvétákról, egy-egy terítékhez többet is
tegyünk!)
A Barcelonához közel levő
Vallsban a tavaszköszöntő ünnep hagyományos előétele, melyet roston sült
bárányhús követ, fokhagymás pirítóssal.