Torta de manzana (almatorta)



(spanyol almatorta)
Hozzávalók: 1 kg Golden alma, 20 dkg liszt, 25 dkg porcukor, 1 tojás, 3 dkg mandula, 1 mokkáskanál sütőpor, 1 evőkanál citromlé, 2 evőkanál finomra vágott mentalevél, 2 kávéskanál őrölt fahéj.
A lisztet keverjük el a sütőporral, a hámozott, őrölt mandulával. A keverék közepébe készítsünk kis mélyedést, és öntsük bele a felvert tojásokat. Villával gyorsan keverjük össze.
Egy tálba öntsünk hideg vizet, és csavarjuk bele a citromlevet. Az almákat hámozzuk meg, csumázzuk ki, szeleteljük fel és tegyük a citromos vízbe (így nem fog megbarnulni). Az almákat szűrjük le, kendővel szárítsuk meg, majd forgassuk bele az őrölt fahéjba, majd a mentalevelekbe, és rakjuk bele egy kivajazott 24-26 cm-es tortaformába. A tetejére rakjuk rá a vajas-lisztes keveréket, és jól nyomkodjuk rá. Előmelegített sütőben, közepes lángon süssük addig (kb. 40 perc), amíg a teteje aranyszínű és ropogós nem lesz.
Tálaljuk tejszínhabbal.