Hozzávalók: 1 kg padlizsán, 3 tojás, 1 dl tejszín, 3 evőkanál
olívaolaj, 3 gerezd fokhagyma, 1 teáskanál só, 1 mokkáskanál törött fekete
bors.
A padlizsánt meghámozzuk, szárát levágjuk, majd felkarikázzuk.
Mindkét oldalán megsózzuk, és fél órát hagyjuk állni. Ezután lemossuk, szárazra
töröljük és serpenyőbe, forró olajra téve mindkét oldalán átsütjük. Hagyjuk
kihűlni. Az összes padlizsánkarikát betesszük a turmixgép poharába, és pépesre
zúzzuk. Hozzáadjuk a tojásokat és a tejszínt. Megfűszerezzük, végül a zúzott
fokhagymával is összekeverjük. A masszát kikent, kisebb tepsibe vagy
tortaformába simítjuk és az előmelegített sütőben, gőzben (egy nagy tepsibe
kétujjnyi vizet töltünk, amelybe beleállítjuk a padlizsánnal teli edényt) addig
pároljuk, amíg a beleszúrt hurkapálcára már nem tapad semmi sem a masszából.
Hidegen spanyol majonézmártással, melegen pedig paradicsommártással tálaljuk.
(A spanyol majonézmártás receptje e fejezet végén található.)