Tengeri herkentyűk és halak



Avokádó rákkoktél

Hozzávalók: , 2 avokádó, 1 kis doboz konzerv rákhús, 1/2 dl majonéz, 1 evőkanál ketchup, 1 evőkanál sherry, 1 öntet Worcestershire mártás, 4 salátalevél, 4 apró paradicsom, só és törött fekete bors (ízlés szerint).
Először a mártást készítjük el. A majonézt simára keverjük a ketchuppal, a sherryvel, a sóval, a borssal és a Worcestershire mártással. Az avokádót megmossuk, letöröljük, félbevágjuk, magját eltávolítjuk. Annyi gyümölcshúst vájunk ki belőle, hogy a fala egy centi vastag maradjon. A kivájt avokadóhúst apróra daraboljuk és összekeverjük a mártás felével, majd hozzáadjuk a lecsurgatott rákot és a vékony gerezdekre vágott paradicsomot. A "tölteléket" beletöltjük a kivájt avokadókba. Egy-egy adagot salátalevéllel alapozott tálra teszünk, leöntjük a megmaradt mártással, és egy-két gerezd paradicsommal meg rákhúsdarabkával feldíszítve, hidegen tálaljuk.

Bilbaói pirított rák

Hozzávalók: 25 dkg rákhús (konzerv vagy fagyasztott), 2 db húsos, piros színű paprika, 2 db húsos, zöld színű paprika, 4 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olívaolaj (vagy napraforgóolaj), só (ízlés szerint)
Az olajon megfuttatjuk a megtisztított és vékony szeletekre vágott fokhagymát, majd rátesszük az apróra darabolt rákhúst. Egy-két percnyi pirítás után beletesszük a kicsumázott és kierezett, vékony csíkokra vágott zöldpaprikát. Folyamatos keverés közben üvegesre sütjük és megsózzuk. Pirított kenyérszeletkékkel tálaljuk.

Costa Brava-i saláta

Hozzávalók: 1 doboz olajos szardínia, 4 kemény tojás, 1 kis fej saláta, 4 db kemény paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 evőkanál olajbogyó, 2 evőkanál csíkokra vágott, marinált, piros paradicsompaprika, 1 csokor snidling, kevés só, citromlé (ízlés szerint).
A szardíniát leszűrjük. A levét kevés citrommal és sóval ízesítjük. A megmosott és leszárított salátát csíkokra szeljük, salátástálba rakjuk. Hozzáadjuk a vékony gerezdekre vágott paradicsomot, a nagyon finomra metélt vöröshagymát, a kimagozott és felaprózott olajbogyót, a marinált paprikát valamint a darabokra vágott szardíniát. Óvatosan összekeverjük, majd a salátalevet ráöntjük. A tetejére szórjuk az összeaprított snidlinget és hidegen tálaljuk.

Fokhagymás rák

Hozzávalók: 25 dkg rákhús (konzerv vagy fagyasztott), 6 gerezd fokhagyma, 1 hegyes csípős paprika, 5 dkg tisztított fehér mandula, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál sáfrányos szeklice, 4 evőkanál olívaolaj, só (ízlés szerint), 2 evőkanál olajbogyó.
Az olajat felforrósítjuk, rátesszük a megtisztított és vékony szeletekre vágott fokhagymát. Egypercnyi sütés után hozzáadjuk a felszeletelt csípős paprikát, és még egy percig pirítjuk. A feldarabolt rákhúst, az elforgácsolt mandulát és a sáfrányos szeklicét hozzátesszük. Gyorsan kevergetve tovább pirítjuk, végül belerakjuk a közben kimagozott és felszeletelt olajbogyót. Forrón, pirított kenyérszeletkékkel tálaljuk.

Kagyló tengerész módra

Hozzávalók:  2 doboz konzerv kagyló; 2 húsos zöldpaprika, 4 evőkanál marinált paradicsompaprika-csík, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 dl sherry (Héliosz), só és fehér bors (ízlés szerint).
A felforrósított olajra rátesszük a megtisztított és vékony forgácsokra vagdalt fokhagymát meg a finomra vágott vöröshagymát. Üvegesre pirítjuk, és hozzáadjuk a megmosott, kicsumázott és csíkokra szelt zöldpaprikát. Lefedve néhány percig pirítjuk, ezután hozzáadjuk a marinált paradicsompaprikát is. Megsózzuk, megborsozzuk. Ráöntjük a sherryt, és befedve néhány percig pároljuk. Ezután beletesszük a leszűrt kagylódarabokat. Az egészet átöntjük egy tűzálló edénybe és jól felforrósítva, pirított kenyérszeletkékkel tálaljuk.

Kagyló vinaigrette mártással

Hozzávalók: 1 doboz konzerv kagyló, 1 kis citrom, 1 dl citromlé, 1/2 dl olaj, 1 kicsi csemege uborka, 1 teáskanál reszelt vöröshagyma, 1 teáskanál nagyon finomra vágott kapribogyó, 1 teáskanál finomra vágott petrezselyemzöld, 1 teáskanál finomra vágott metélőhagyma, 1 mokkáskanál apróra vágott tárkonylevél, só (ízlés szerint), törött fehér bors, salátalevelek.
A mártáshoz keverőtálba öntjük az átszűrt citromlevet, hozzáadjuk az olajat, a meghámozott és nagyon finomra aprított uborkát, a vöröshagymát, a petrezselymet, a metélőhagymát, a tárkonyt és a kapribogyót. Megsózzuk, és a fehér borssal fűszerezzük. Addig keverjük, amíg egynemű mártás lesz belőle. A leszűrt kagylót salátástálba tesszük. Ráöntjük az előre elkészített mártást, és óvatosan átforgatjuk. Citromkarikákkal díszítve, hidegen tesszük az asztalra.

Mandulás kagylósaláta

Hozzávalók: 1 kemény fejessaláta, 1 doboz konzerv kagyló, 1 nagy savanykás alma, 1/2 dl konyak, 1/2 dl tejszín, 1 evőkanál tisztított mandula, 2 gerezd fokhagyma, 1 kis citrom, só, őrölt fehér bors (ízlés szerint).
A saláta mártásához a konyakot, a tejszínt és a zúzott fokhagymát összekeverjük, kevés sóval és a borssal ízesítjük. A kagylót leszűrjük. A salátát leveleire szedjük, megmossuk, lecsurgatjuk, majd metéltre vágjuk. Az almát kicsumázzuk, és héjastól felcsíkozzuk, majd fél citrom levével azonnal megöntözzük, hogy az alma szép fehér maradjon. Mélyebb salátástálba tesszük a citromos almát, hozzáadjuk a salátacsíkokat és az egymástól elválasztott kagylódarabokat. A mártást ráöntjük. Jól összeforgatjuk, de ügyelünk arra, hogy a kagyló ne törjön. Salátával bélelt talpas poharakba osztjuk, tetejükre szórjuk a vékony forgácsokra aprított mandulát, és a maradék citromból vágott karikákkal feldíszítjük.

Paradicsomos pirított kagyló

Hozzávalók: 4 evőkanál olívaolaj (vagy napraforgóolaj), 2 dl paradicsom ivólé, 1 közepes fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2 doboz konzerv kagyló, 1 csokor petrezselyemzöld, 1 mokkáskanál sáfrányos szeklice, 1 dl száraz fehérbor, 1 húsleveskocka, csipet só.
Az olajon üvegesre pirítjuk a tisztított, és szeletekre vágott fokhagymát valamint a finomra aprított vöröshagymát. A bort és a paradicsomlevet ráöntjük, beleszórjuk a sáfrányt, és a húsleveskockával fűszerezzük. Fedő alatt forraljuk néhány percig, majd a fölösleges levét elpárologtatjuk. Beletesszük a leszűrt kagylódarabokat, végül rászórjuk a nagyon finomra vágott petrezselyemzöldet. Pirított kenyérszeletkékkel tesszük az asztalra.

Pácolt nyers lazac

Hozzávalók: 40 dkg lazac (vagy fogasfilé), 1 teáskanál só, 1 csokor kaporzöld, két citrom leve, 1 mokkáskanál törött fehér bors.
A halat leheletvékony szeletekre vágjuk, sóval, borssal és megmosott, lecsurgatott kaporral meghintjük, majd a kicsavart és átszűrt citrom levével megöntözzük. Lefedve legalább egy napig hagyjuk állni a hűtőszekrényben. Salátalevélen, pirított kenyérszeletkékkel tálaljuk.

Ráksaláta kehelyben

Hozzávalók: 1 doboz konzerv rák, 1 dl majonéz, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál marinált paradicsompaprika-csík, 1 kis fej kemény saláta, 3 evőkanál tejszín, só, bors (ízlés szerint).
A salátát leveleire szedjük, megmossuk, leszárítjuk, majd 4 levelet félreteszünk a kehelypoharak kibéleléséhez. A többi salátát apróra vágjuk. Összekeverjük a lecsurgatott rákhússal, a marinált paprikával, és betesszük a hűtőszekrénybe. A majonézt elkeverjük a tejszínnel, a megtisztított, zúzott fokhagymával, a sóval és a borssal. A mártást ráöntjük a salátára, és átforgatjuk. Az előhűtött talpas poharakat a félretett salátalevelekkel kibéleljük, elosztjuk benne a salátát, és a tetejét kevés rákhússal valamint a paprikával feldíszítjük.

Spanyol ráksaláta

Hozzávalók 6 személyre: 1/2 kg főtt rákhús vagy rákfarok, 2 nagy narancs, 1 kis fej saláta, 1 fej, karikára vágott lilahagyma, 2 evőkanál vörös borecet, 3 evőkanál olívaolaj, 1 tört fokhagymagerezd
Elkészítése: A rákot megtisztítjuk. A narancsok két végéről levágunk 1-1 akkora darabot, hogy a húsa kilátszódjék. Kis éles késsel a narancsokat a fehér részét is levágva meghámozzuk, egy részét a díszítéshez lereszeljük. A narancs húsát vékony cikkekre szabjuk. A salátaleveleket megmossuk, leszárítjuk, és 6 tányért kibélelünk velük. A rákot, a hagymát és a narancscikkeket ráterítjük. Az ecetet az olajjal, 1/2 kiskanálnyi reszelt narancshéjjal meg a fokhagymával jól záródó tetejű kis üvegben alaposan összerázzuk, a salátára öntjük, és friss kenyérrel azonnal tálaljuk.

Sült borjúhús tonhallal (Ternera con atún)

Hozzávalók: 4 szelet (kb. 40 dkg) tonhal, 1 fej vöröshagyma, 1 babérlevél, 4 szem bors, egy kevés só, 4 szelet borjúhús, 4 evőkanál zsemlemorzsa, 2 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 evőkanál citromlé, 4 dkg vaj, 1 szelet sonka.
A tonhalszeleteket lábasba tesszük. Beszórjuk a karikákra vágott vöröshagymával, hozzáadjuk a babérlevelet, a borsot, és gyengén megsózzuk. Mérsékelt tűzön 5 percig pároljuk. A borjúszeleteket kiverjük. Tűzálló tálat kivajazunk, beletesszük a borjúszeleteket, mindegyikre egy-egy halszeletet helyezünk. A zsemlemorzsát, a zöldpetrezselymet és a zúzott fokhagymát, a citromlevet és a felolvasztott vaj felét összedolgozzuk, és rákenjük a halszeletekre. A tetejét behintjük a kockákra vágott sonkával, és leöntjük a maradék vajjal. Közepesen meleg sütőben 15 percig sütjük. (A hús véres marad, de aki így nem kedveli, tetszés szerint emelheti a sütési időt.)

Tengeri hal almával és pezsgővel

Hozzávalók: 10 dkg vaj, 1 fej vöröshagyma, 2,5 dl pezsgő, 60 dkg tonhal, 1 nagy savanykás alma, 2-3 evőkanál liszt, só és törött fehér bors (ízlés szerint).
A szeletekre vágott tonhalat megsózzuk, lisztbe mártjuk, és a felforrósított vaj felén mindkét oldalát átsütjük. A maradék vajon megpároljuk a megmosott, kicsumázott, és felszeletelt almát valamint a hagymakarikákat, majd megsózzuk és megborsozzuk, végül a pezsgővel felöntjük. Tálra rakjuk a párolt halszeleteket, és tetejére rendezzük a hagymás almát, majd körülöntjük a ragu levével. Hordó formájúra faragott, sós vízben főtt burgonyát teszünk mellé, és a forró sütőben vagy grillsütőben átpirítjuk.

Tengeri hal vajas tésztában

Hozzávalók: 50 dkg mirelit vajas-leveles tészta, 60 dkg fagyasztott tonhal, 4 evőkanál olaj, kevés liszt, fél citrom leve, só (ízlés szerint), 4 adag hollandi mártás, 1 gerezd fokhagyma.
A felengedett tonhalszeleteket lehetőleg egyforma vastagra vágjuk. Megsózzuk, citromlével meglocsoljuk, és mindkét oldalát lisztbe forgatjuk. Serpenyőben, a felforrósított olajon átsütjük és félretesszük. A felengedett vajas tésztát akkorára nyújtjuk, hogy egy gyümölcstorta formát kibélelhessünk fele. Peremet is készítünk a forma oldalára, majd a halszeleteket belefektetjük a tésztába. Vastagon bevonjuk a fokhagymával ízesített hollandi mártással, és a tetejét vagy befedjük a maradék tésztával, vagy pedig nyitva, tehát tetőtészta nélkül tesszük az előmelegített forró sütőbe. Közepesen erős tűznél megsütjük. Bármilyen friss saláta tálalható mellé.

Tenger gyümölcsei koktél (8 személyre)

Hozzávalók: 1 kis doboz konzerv tintahal, 1 kis doboz konzerv rák, 1 kis doboz konzerv kagyló, 1 doboz konzerv tőkehal (vagy tőkehalmáj tetszés szerint), 40 dkg kínai kel, 1 dl száraz fehérbor, 1 gerezd fokhagyma, 1 evőkanál borecet, 1 mokkáskanál törött fekete bors, csipetnyi só.
A kínai kelt megmossuk, lecsurgatjuk, és nagyon vékony csíkokra vágjuk. A rákot, a kagylót, a tőkehalat és a tintahalat leszűrjük, majd salátástálba tesszük és hozzáadjuk a kínai kelt. A bort, a borecetet, csipet sót és a zúzott fokhagymát összekeverjük, a törött borssal ízesítjük és ráöntjük a salátára. Jól átkeverjük, majd a hűtőszekrényben egy-két órán keresztül érleljük. Talpas poharakba osztjuk és hidegen tálaljuk.

Tengeri lazacsaláta

Hozzávalók: 40-50 dkg nyers lazac (vagy fogasfilé), 2 evőkanál kapribogyó levével együtt, só (ízlés szerint), 1 fej vöröshagyma, 1 citrom, 1 kemény tojás, 1 kis fej saláta, 1 dl salátaolaj, 12 szem olajbogyó.
A halat vékony szeletekre vágjuk. Mindkét oldalán megsózzuk, és tálba tesszük. A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk, és a kapribogyóval együtt rászórjuk. Az olajat, a kapribogyó levét és a fél citrom kicsavart levét összekeverjük, majd ráöntjük a hagymás halra. Legalább két napig pácoljuk a halat az olajban. Tálalás előtt a pácléből kivesszük, nagyon vékony csíkokra vágjuk, és salátástálba rakjuk a megmosott, lecsöpögtetett és ugyancsak felcsíkozott fejes salátával együtt. Rászórjuk a hagymadarabkákat. A maradék citromból vágott hajszálvékony karikákkal, a felkarikázott kemény tojással, és a finomra vágott, kimagozott olajbogyóval feldíszítve tesszük az asztalra.

Tintahal saláta

Hozzávalók: 1 doboz konzerv tintahal, 1 nagy savanykás alma, 1 kis fej saláta, 2 evőkanál olajbogyó, 3 gerezd fokhagyma, 1 csokor petrezselyemzöld, 2 dl majonéz, 1 evőkanál citromlé, 2 dl sűrű tejföl, só, törött fehér bors (ízlés szerint).
A mártáshoz a majonézt simára keverjük a tejföllel, hozzáadjuk a tisztított, zúzott fokhagymát, a megmosott, lecsöpögtetett és nagyon finomra vágott petrezselymet. Sóval, borssal ízesítjük, majd a citromlevet is belekeverjük. Salátástálba öntjük és hozzákeverjük a megmosott, kicsumázott és vékony csíkokra vágott héjas almát, a kimagozott és finomra aprított olajbogyót, a lecsöpögtetett és nagyon apróra vágott tintahalat. Végül belekeverjük a megmosott, leszárított és kézzel apróra tépkedett salátát. Az egészet jól átforgatjuk és rögtön tálaljuk, hogy a saláta ne essen össze. Jó, ha az összes hozzávalót előhűtjük.

Tintahal sörös bundában

Hozzávalók: 2 doboz konzerv tintahal, 2 tojás, 10-15 dkg liszt, 1/2 dl világos sör, 2 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál só, olaj (a sütéshez), 1/2 citrom (a díszítéshez).
A dobozából kibontott tintahalat jól lecsurgatjuk, szétszedjük, majd lisztbe mártjuk. A tojásokat habosra verjük, hozzátesszük a sört és annyi lisztet, hogy a szokásosnál sűrűbb palacsintatészta-masszát kapjunk. Megsózzuk, belekeverjük a zúzott fokhagymát és 2 evőkanál olajat. A lisztes haldarabkákat megforgatjuk a sörös tésztában és azonnal forró olajba téve, mindkét oldalán piros-ropogósra sütjük. Frissen, tálpapíron (hogy az a felesleges olajat felszívja), citromkarikával feldíszítve tálaljuk.

Tonhal fehérborban, Leone módra (Atún en vino blanco)

Hozzávalók: 4 szelet (kb. 60 dkg) tonhal, 1 evőkanál liszt, 4 evőkanál olaj, 4 gerezd fokhagyma, 2 dl fehérbor, 2 evőkanál sherry, 10 dkg főtt zöldborsó, 20 dkg főtt spárga, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, egy kevés cayenne-i bors, só, törött bors.
A lisztet egybevegyítjük a zúzott fokhagymával, a sóval és a borssal. Beleforgatjuk a halszeleteket, és forró olajban, takaréklángon, mindkét oldalukat aranyszínűre sütjük. Hozzáadjuk a bort, a sherryt, megsózzuk, és cayenne-i borssal ízesítjük. Fedő nélkül, takaréklángon addig pároljuk, amíg a mártás meg nem sűrűsödik. (Keverni nem szabad, mert a hal szétesik, csak néha rázogassuk meg az edényt!) Tetejére tesszük a főtt zöldborsót és a főtt spárgát, és ha átmelegedett, zöldpetrezselyemmel tálaljuk.

Tonhalragu burgonyával (Ragú de atún en marmita)

Hozzávalók: 4 szelet (kb. 50 dkg) tonhal, 4 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 40 dkg burgonya, 2 szem paradicsom, 3 paradicsom- paprika, 1 kávéskanál cayenne-i bors, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 babérlevél, egy kevés só.
Cseréplábasban megmelegítjük az olajat, 4 percig pároljuk benne a kockákra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát. Belefektetjük a halszeleteket, mellétéve a karikákra szeletelt burgonyát. tetejére a meghámozott és szétnyomott paradicsomot és a csíkokra metélt paradicsompaprikát. Ízesítjük a fűszerekkel, annyi hideg vízzel öntjük le, hogy ellepje. Lefödve, mérsékelt tűzön 50-60 percig pároljuk. (Készíthető sütőben is.) Forrón tálaljuk a cseréplábasban, pirított kenyérrel.

Tőkehal saláta

Hozzávalók: 40-50 dkg főtt tőkehal (halkonzerv is lehet), 1 kemény fejessaláta, kevés só, borecet (ízlés szerint).
A salátát leveleire szedjük, megmossuk, a vizet leitatjuk, és kézzel apróra tépkedjük. A halat levétől lecsurgatjuk, és ugyancsak darabokra szedjük. Salátástálba rakjuk, és a hűtőszekrényben jól lehűtjük. Tálalás előtt a hal olajos levét kevés sóval és borecettel összekeverjük, majd az asztalon megöntözzük vele a salátát. Jól összeforgatjuk, és rögtön tálaljuk.