Hozzávalók. 50 dkg nagy szemű, száraz
tarkabab, 3 fej vöröshagyma, 1 csomag retek, 1 uborka vagy csemegeuborka, 10
szem fekete olajbogyó (ez el is maradhat), 5 evőkanál olaj, 4 evőkanál
fehérbor, 2 babérlevél, egy kevés só, törött bors.
Egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk a babot.
Reggel leszűrjük, és ugyancsak hideg vízzel leöntve, 1 fej vöröshagymával és
babérlevéllel, sóval, takaréklángon, lefödve, anélkül, hogy megkevernénk,
puhára főzzük. Ügyelve arra, nehogy a szemek szétfőjenek!! A babot leszűrjük,
és lecsepegtetjük. A második fej vöröshagymát apróra, a harmadikat karikákra
vágjuk. Ugyancsak karikákra vágjuk a retket, és feldaraboljuk az uborkát. Mély
salátástálba összekeverjük az olajat és a fehérbort. Bőven ízesítjük törött
borssal. Összeforgatjuk benne a babot, az olajbogyót és a zöldségeket, kivéve a
karikákra vágott vöröshagymát, mert ezzel a babsaláta tetejét díszítjük tálalás
előtt.