Tarkabarka babsaláta (Ensalada de habas multicolor)



Hozzávalók. 50 dkg nagy szemű, száraz tarkabab, 3 fej vöröshagyma, 1 csomag retek, 1 uborka vagy csemegeuborka, 10 szem fekete olajbogyó (ez el is maradhat), 5 evőkanál olaj, 4 evőkanál fehérbor, 2 babérlevél, egy kevés só, törött bors.
Egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk a babot. Reggel leszűrjük, és ugyancsak hideg vízzel leöntve, 1 fej vöröshagymával és babérlevéllel, sóval, takaréklángon, lefödve, anélkül, hogy megkevernénk, puhára főzzük. Ügyelve arra, nehogy a szemek szétfőjenek!! A babot leszűrjük, és lecsepegtetjük. A második fej vöröshagymát apróra, a harmadikat karikákra vágjuk. Ugyancsak karikákra vágjuk a retket, és feldaraboljuk az uborkát. Mély salátástálba összekeverjük az olajat és a fehérbort. Bőven ízesítjük törött borssal. Összeforgatjuk benne a babot, az olajbogyót és a zöldségeket, kivéve a karikákra vágott vöröshagymát, mert ezzel a babsaláta tetejét díszítjük tálalás előtt.