Sonkás fokhagymaleves



Hozzávalók: 10 dkg főtt füstölt sonka, 10 dkg szalámi, 4 gerezd fokhagyma, 1 húsleveskocka, 1 szikkadt zsemle, 2 tojás, 5 evőkanál olaj, só (ízlés szerint), késhegynyi törött bors, 2 evőkanál párolt rizs.
A zsemlét kis kockákra vágjuk, és 3 evőkanál olajon pirosra pirítjuk. A sonkát és a szalámit vékony metéltre daraboljuk, a fokhagymát tisztítás után szétzúzzuk. A maradék olajat felforrósítjuk, rátesszük a fokhagymát és megfuttatjuk rajta. Ezután hozzáadjuk a sonka- és a szalámi-metéltet, majd pár percig kevergetve pirítjuk. Felengedjük 1 liternyi vízzel, beletesszük a húsleveskockát és kevés sóval, borssal fűszerezzük. Hozzáadjuk a megpirított zsemlekockákat, és felforralva addig főzzük, amíg a zsemle egészen szétfő a levesben. Amíg a leves készül, a tojásokat keményre főzzük, és meghámozva kis kockákra vágjuk.
Tálalása: a leveses csészék aljára tesszük a külön megpárolt rizst, rá a keménytojás-kockákat és ráöntjük a forró levest.