Salamancai paella



Hozzávalók: Egy kb. 1 kg-os csirke, 20 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 20 dkg paradicsom, 4 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál pirított sáfrány és csombor, 30 dkg zöldborsó, 10 dkg marinírozott paradicsompaprika, 1 evőkanál só.
A csirkét feldaraboljuk, és nagyobb lábasban, olajban mindkét oldalon barnára sütjük. Tetejére tesszük a vékonyra metélt vöröshagymát, a zúzott fokhagymát, a meghámozott és szétnyomott paradicsomot. Megsózzuk, lefödjük, és takaréklángon 40 percig pároljuk, amíg a hús félig meg nem puhul. Összeforgatjuk a rizzsel, ízesítjük sóval, sáfránnyal és csomborral. Leöntve 5 dl forró vízzel, befödve, takaréklángon, néha óvatosan megkeverve, puhára főzzük. Közben sós vízben vagy egy kevés olajban megpároljuk a zöldborsót. Elegyítjük a metéltre vágott paprikával.
Tálalótálra púpozzuk a csirkés rizst, köré téve a zöldborsót, és tálaljuk.