Hozzávalók: 2 fej saláta, 10 dkg márványsajt, 10 dkg edami sajt, 2
kemény tojás. 8 dkg dióbél, 8 dkg
mazsola, 5 dkg vaj, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 1-2 vékony szelet
fehér kenyér, egy kevés só, törött bors.
Kis tálban összekeverjük az olajat az ecettel. Megborsozzuk,
beletesszük a megmosott és lecsepegtettet mazsolát, majd 15 percig állni
hagyjuk. A kenyérszeletekből, 6-8 cm magas háromszögeket (6-7 darabot) vágunk,
és mindkét oldalukat megpirítjuk. A kemény tojásokat kettévágjuk, sárgájukat
villával összetörjük, a vajjal és a márványsajttal összedolgozzuk. A tojások
fehérjét apró kockákra vágjuk. A salátát megmossuk, és megszárítjuk. Tálaláskor
lapos, nagyméretű tálra tesszük a csíkokra vágott salátaleveleket. Leszűrjük a
mazsolát, és a visszamaradt ecetes öntettel összeforgatjuk a salátaleveleket.
A dióbélből néhány szép darabot félreteszünk, a többit apróra
vágjuk és összekeverjük a tojásfehérjével, mazsolával, kis kockákra vágott
edami sajttal, s ezt a tál közepébe tesszük. A kenyérszeleteket megkenjük a
márványsajtos masszával, tetejüket 1-1 szem dióbéllel díszítjük, és napsugárformában
körbe rakjuk a saláta tetején. Tálalás előtt 15-20 percre a hűtőszekrénybe
állítjuk.