Sajtos fejes saláta. (Lechuga al queso)



Hozzávalók: 2 fej saláta, 10 dkg márványsajt, 10 dkg edami sajt, 2 kemény tojás.  8 dkg dióbél, 8 dkg mazsola, 5 dkg vaj, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 1-2 vékony szelet fehér kenyér, egy kevés só, törött bors.
Kis tálban összekeverjük az olajat az ecettel. Megborsozzuk, beletesszük a megmosott és lecsepegtettet mazsolát, majd 15 percig állni hagyjuk. A kenyérszeletekből, 6-8 cm magas háromszögeket (6-7 darabot) vágunk, és mindkét oldalukat megpirítjuk. A kemény tojásokat kettévágjuk, sárgájukat villával összetörjük, a vajjal és a márványsajttal összedolgozzuk. A tojások fehérjét apró kockákra vágjuk. A salátát megmossuk, és megszárítjuk. Tálaláskor lapos, nagyméretű tálra tesszük a csíkokra vágott salátaleveleket. Leszűrjük a mazsolát, és a visszamaradt ecetes öntettel összeforgatjuk a salátaleveleket.
A dióbélből néhány szép darabot félreteszünk, a többit apróra vágjuk és összekeverjük a tojásfehérjével, mazsolával, kis kockákra vágott edami sajttal, s ezt a tál közepébe tesszük. A kenyérszeleteket megkenjük a márványsajtos masszával, tetejüket 1-1 szem dióbéllel díszítjük, és napsugárformában körbe rakjuk a saláta tetején. Tálalás előtt 15-20 percre a hűtőszekrénybe állítjuk.