Romanescu mártás (Salsa Romanescu)



Hozzávalók: 2 kis paradicsom, 2 gerezd nem hámozott fokhagyma, 10 szem hámozott mandula, 10 szem hámozott mogyoró, 2 dl olaj, 1 evőkanál borecet, egy kevés cayenne-i bors, só.
A paradicsomok alját kereszt alakban bevágjuk. Sütőlapra helyezzük szárukkal lefelé, és mellétesszük a fokhagymát, mandulát, mogyorót. Mérsékelt tűzön 10-15 percig pirítjuk a sütőben. Ha szükséges, előbb vegyük ki a mandulát és a mogyorót, nehogy odaégjen!  Meghámozzuk a paradicsomot és a fokhagymát, utána mozsárban vagy turmixgépben összetörjük a mandulával és a mogyoróval. Megsózzuk, és cayenne-i borssal ízesítjük. Apránként elegyítjük az olajjal, és amikor már sűrű, az ecettel. Cseréptálban tálaljuk.
Fogyasztható sült húsokhoz, halételekhez, önállóan vagy majonézzel kiegészítve.