Rizzsel töltött paradicsom és zöldpaprika "Peperuchkas i tomates kon arros" (zsidó recept)



Hozzávalók: 4 szem nagy, kemény paradicsom, 4 cső zöldpaprika, 3-4 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 15 dkg rizs, 2 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 evőkanál finomra vágott kapor vagy zellerlevél, egy csipetnyi porcukor, egy kevés só, a mártáshoz: 5 evőkanál olaj, 1 kávéskanál porcukor, 5 evőkanál víz, egy kevés só.
A töltelék elkészítése: az apróra vágott vöröshagymát a porcukorral és a sóval az olajban aranysárgára pirítjuk. Összekeverjük a megmosott és lecsepegtetett rizzsel, a vágott zöldpetrezselyemmel, a kapor-, illetve zellerlevéllel.
A zöldpaprikák szárát levágjuk, tetejüket 1-2 cm-es szélességben leszedjük. (Ezt majd a megtöltött paprika tetejére visszahelyezzük.) Az ereket és a magházat eltávolítva minden paprikát lazán megtöltünk rizzsel úgy, hogy a tetején 1 cm-es rész üresen maradjon. Hasonlóan készítjük elő a paradicsomokat is.
A tetejüket levágjuk, belsejüket a húsos részig kiskanállal kivágjuk. Háromnegyed részig megtöltjük a rizzsel. (Ha túl sok tölteléket teszünk a zöldpaprikába és a paradicsomba, a fövés közben megduzzadó rizs szétfeszíti azokat!) Lábasban, középre rakjuk a paprikákat, köréjük a paradicsomokat, beborítva a már előbb levágott paprika- és paradicsomtetőkkel. (Ha esetleg megmaradna a töltelékből, kis halomba tegyük a lábasba, főzzük meg együtt a paprikával és a paradicsommal, és kiegészítőként fogyasszuk.) Kis tálban összeforraljuk az olajat, a porcukrot, egy kevés sót a vízzel, és ezzel a keverékkel leöntjük a paprikákat és a paradicsomokat. Gondosan lefödve, kis lángon főzzük, amíg a rizs meg nem puhul és a leve el nem párolog. Hidegen tálaljuk.