Paella 1.



Ezt a híres egytálételt eredeti hazájában ovális, lapos vasserpenyőben készítik. Elkészíthető Wok-ban is
Hozzávalók: 2 evőkanál olívaolaj; 220 g füstölt (Chorizo) kolbász, vastag karikákra vágva; 1,5 kg konyhakész csirke, nyolc részre vágva és lebőrözve;1 nagy fej vöröshagyma, felaprítva;  1-1 nagy piros, illetve zöld húsú paprika, kimagozva és felszeletelve;  2 gerezd fokhagyma, felaprítva. 1 evőkanál fűszerpaprika; 800 g darabolt konzervparadicsom; 350 g arborio (rizottó) rizs; 1 mokkáskanál sáfránybibeszál; 2 evőkanálnyi forró vízbe áztatva; 8,5 dl csirkealaplé; 1 púpozott mokkáskanál só; frissen őrölt fekete bors; 220 g mélyhűtött zöldborsó; 12 friss kékkagyló, jól lesúrolva; 350 g mélyhűtött főtt és páncél nélküli garnéla, felengedve;  citromgerezdek és egész garnélák a díszítéshez.
1.  Egy nagy paellafőző edényben vagy Wok-ban hevítsük fel az olajat, és 2-3 percig pirítsuk benne a kolbászkarikákat, majd kivéve tegyük félre.
2.  A serpenyőben pirítsuk a csirkedarabokat kb. 1 percig, majd a kolbászkarikák mellé tegyük félre. Most a hagymát és a kétféle paprikát süssük a zsiradékban 1 percig, majd adjuk hozzá a fokhagymát, a fűszerpaprikát és a paradicsomot, majd fedő nélkül főzzük 5 percig.
3. Tegyük a serpenyőbe a rizst, a sáfrányt, engedjük fel az alaplével, sózzuk és borsozzuk, majd egészet forraljuk fel. Ezután tegyük bele a csirkedarabokat, fedjük le és kis lángon főzzük 2 percig.
4. Adjuk hozzá a zöldborsót és a kagylókat, és óvatosan keverjük el a rizzsel. Az edényt lefedve főzzük még 1 percig, amíg a rizs megfő, a levet mind magába szívja, és a kagylók kinyílnak (a zárva maradt kagylókat dobjuk ki). A masszához keverjük hozzá a kolbászt és a garnélát, és 5 percig melegítsük vele együtt. A paellát citromgerezdekkel és garnélákkal díszítve tálaljuk.