Hozzávalók: 25 dkg tisztított mandula, 15 dkg porcukor, csipet só,
3 nagy (vagy 4 kicsi) tojás, 6 dkg liszt, 3 közepes narancs, 2 dkg vaj (a
formához).
Egy egész tojást és a többi sárgáját 6 dkg porcukorral és a sóval
habosra keverjük. Ezután hozzáadjuk az előzőleg forrásban lévő vízbe tett és
lehéjazott, finomra darált mandulát. Együtt keverjük tovább pár percig.
Belekeverjük 1 megmosott és letörülgetett, lereszelt narancs héját, meg 1
narancs kicsavart, átszűrt levét. A masszába óvatosan beleforgatjuk a lisztet,
és a közben kemény habbá vert tojásfehérjét. Egy kisebb tortaformát vajjal
kikenünk, és a narancsos masszát belesimítjuk, majd előmelegített forró sütőbe
téve, közepesnél kisebb lángon lassan megsütjük, mint a piskótát szoktuk. Amíg
a torta sül, a maradék narancsok kicsavart levét és 1 narancs reszelt héját a
maradék porcukorral sűrű sziruppá főzzük, ezután a még meleg torta tetejét és
oldalát bekenjük a narancsos sziruppal. Hidegen, cikkekre vágva tálaljuk.