Murciai tarkabableves (Potaje de muricia)



Hozzávalók. 25 dkg piros színű nagy szemű száraz bab, 25 dkg zöldbab, 15 dkg rizs, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 szem paradicsom, 2 evőkanál olaj, 1 l víz, 1 evőkanál borecet, egy csipetnyi pirított köménymag, 1 kávéskanál porcukor, egy kevés babérlevél, só, törött bors.
Az egy éjszakán át beáztatott babot lecsepegtetjük, és nagy fazékban - annyi hideg vízzel, hogy ellepje - lefödve főni tesszük. Ízesítjük babérlevéllel, sóval. Egy-másfél óra alatt a bab majdnem puhára fő. Kiegészítjük a rizzsel, 2-3 cm hosszú darabokra vágott zöldbabbal, és még 15 percig takaréklángon főzzük. Mély serpenyőben megmelegítjük az olajat, megpároljuk benne a felszeletelt vöröshagymát, a zúzott fokhagymát. Ezután hozzátesszük a meghámozott és szétnyomott paradicsomot és a különböző ízesítőket. Összeforgatjuk, s kis lángon addig főzzük, amíg a vöröshagyma meg nem puhul. Ha elkészült, egybevegyítjük a babbal, és 5 perc alatt összefőzzük. Sűrű levest kapunk. Murcia tartományban általában egytálételként fogyasztják, pirított kenyérrel tálalva.