Mudejani töltött padlizsán (Berenjenas a la Mudejar)



Hozzávalók. 2 nagy és 1 kisméretű padlizsán, 2 evőkanál olaj, 2 gerezd fokhagyma, 3 szem paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 1 evőkanál hámozott mandula, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 2 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1-2 evőkanál reszelt sajt (Pannónia), egy kevés só, törött bors.
A két nagy padlizsánt hosszában kettévágjuk, belsejüket kiskanállal úgy vájjuk ki, hogy a héjánál a húsából 2 cm-nyi maradjon. A padlizsánokat azonnal, bőségesen besózzuk, és állni hagyjuk 30 percig. Közben a harmadik padlizsánt meghámozzuk, és a húsát két padlizsán kivált belsejével együtt 2-3 cm-es darabokra szeleteljük. Serpenyőben megmelegítjük az olajat, beletesszük a zúzott fokhagymát, finomra szeletelt vöröshagymát és a mandulát, a szétnyomott paradicsomot és a padlizsánok húsát, 5-10 percig pároljuk, míg sűrű pépet nem nyerünk. A padlizsánok belsejéből kiöntjük a keletkezett levet, szárazra töröljük, és megtöltjük a töltelékkel. Beszórjuk zsemlemorzsával és sajttal. Sütőlapra helyezzük, és közepesen meleg sütőben 20-30 percig sütjük. Fogyasztható melegen és hidegen.
Elkészítésének egyszerűbb módja: két padlizsánt meghámozunk, és keresztben szeletekre vágunk. Egy padlizsánból a fent ismertetett módon elkészítjük a tölteléket. Lerakjuk egy kisméretű tepsibe a padlizsánkarikákat, tetejére a tölteléket, és így folytatjuk, lehetőleg úgy, hogy tölteléksorral fejezzük be. A végső műveletek szintén azonosak az előbbiekkel.