Hozzávalók: 35 dkg finomliszt, 2 dkg élesztő, 1/2 dl tej, 4 tojás,
5 dkg cukor, 2 zacskó vaníliás cukor, 15 dkg vaj (vagy margarin), 10 dkg
mandula, 5 dkg mazsola, 5 dkg csokoládé, csipet só, margarin (a kuglófforma
kenéséhez).
A mandulát egy pillanatra forrásban lévő vízbe tesszük, és egy
percig főzzük, majd a héját lehúzzuk, és forgácsokra vágjuk. A tejet
meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, és bögrébe öntjük. Letakarva
"megfuttatjuk", vagyis addig kelesztjük, amíg a bögre tetejére
feljön. Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük, hozzáadjuk a puha vajat
és a vaníliás cukrot. Ezután hozzáöntjük a felfutott élesztőt, a lisztet és
csipetnyi sót. Beleforgatjuk a mandulaforgácsot, a megmosott, lecsurgatott és
megtisztított mazsolát, valamint a durvára reszelt csokoládét. A kuglóf-formát
vastagon kikenjük a margarinnal, és a tésztát belesimítjuk. (Ügyeljünk arra,
hogy a tésztamassza csak a forma feléig érjen, mert "kidagadhat"
belőle!). Térfogatához képest duplájára kelesztjük, majd előmelegített forró
sütőbe toljuk, és szép aranysárgára sütjük. Még forrón tálra borítjuk és
hagyjuk, hogy kihűljön, csak azután vágjuk fel.