Léridai padlizsántorta (Torta de berenjena a la Lérida)



Hozzávalók: 4 padlizsán, 2-3 tojás, 3 evőkanál olaj, egy kevés só, törött bors.
A meghámozott és karikákra vágott padlizsánokat besózzuk, és egy órán keresztül állni hagyjuk. Lábasba, megmelegített olajba tesszük a lecsepegtetett és szárazra törölt padlizsánkarikákat. Borssal ízesítjük, és lefödve, mérsékelt tűzön 35-40 percig pároljuk. Csomós pürét nyerünk. A tojásokkal együtt turmixgépben simára keverjük. Közepes méretű tepsit olajjal kikenünk, és beleöntve a masszát, anélkül hogy lefödnénk, vízfürdőben, közepes hőmérsékleten 20 percig sütjük. (A késpenge hegyét szúrjuk a massza közepébe, ha száraz marad, a torta kivehető a sütőből.)
Fogyasztható melegen és hidegen. Melegen, néhány percnyi pihentetés után tálaljuk. Hidegen, meleg paradicsommártással nagyon ízletes.