Lángoló tojás



Összeállítás: 25 perc, Főzés: 25 perc
Hozzávalók 4-6 személyre: 6 tojás, 12 vékony szelet paprikás szalámi, 1 doboz (40 dkg) hámozott paradicsom, 1 kisebb, piros húsú paprika, 1 teáskanál apróra vágott piros chilipaprika (cseresznyepaprika), 1 kis fej apróra vágott hagyma, 2 evőkanál sűrített paradicsom, 2 evőkanál felaprított, friss petrezselyemzöld, 2 evőkanál olívaolaj, só
Elkészítése: A sütőt 160 fokos hőmérsékletre előmelegítjük. Közepes lábosban felforrósítjuk az olajat, és közepes hőfokon üvegesre pároljuk a hagymát. Hozzáadjuk a piros húsú paprikát, és a chilipaprikát, és további 2-3 percig pirítjuk. Beletesszük az áttört konzervparadicsomot, a sűrített paradicsomot, és fedő nélkül, kis lángon 10 percig főzzük, közben időnként megkeverjük.
A paradicsomos mártást lapos tűzálló tálba öntjük. Egy evőkanál hátával hat mélyedést készítünk a paradicsommártásba, ezekbe ütjük óvatosan a tojásokat. Befedjük a szalámival, és sütőben 20-30 percig sütjük, amíg a tojásfehérje megszilárdul, de a sárgája még folyós marad. Petrezselyemmel meghintve tálaljuk.
Jó tudni: Spanyolországban ehhez az ételhez hagyományosan a pirospaprikás-fokhagymás chorizo kolbászt használják, de bármelyik kedvenc paprikás szaláminkkal helyettesíthetjük. A lángoló tojás kiváló villásreggeli, könnyű ebéd - hozzá csak ropogós zöldsalátát és ropogós héjú fehér kenyeret kínáljunk.