Kukoricás ételek, tortillák



Kukoricakenyér (Borona)

Hozzávalók: 25 dkg kukoricaliszt, 20 dkg búzaliszt, 2,5 dl víz, 1 kávéskanál porcukor, 1 kávéskanál só, 1 evőkanál olaj, 2 kávéskanál sütőpor, 4 dkg vaj, 2-3 evőkanál tej, 1 evőkanál mák.
Mély tálban simára keverünk 17 dkg kukoricalisztet a fövő vízzel, sóval, a cukorral, az olajjal. Összevegyítjük a sütőport 10 dkg búzaliszttel, a maradék kukoricaliszttel, a már előzőleg elkészített kukoricamasszával simára, rugalmassá dolgozzuk. Lisztezett deszkára borítjuk, és összegyúrjuk a maradék búzaliszttel. Kivajazott, magas peremű tepsibe lapítjuk a tésztát (számítsunk arra, hogy sütés közben térfogata növekedni fog). Tetejét bekenjük tejjel, beszórjuk a mákszemekkel, és előmelegített, forró sütőben 40-45 percig sütjük. A kenyeret végül a tepsiből tálra borítjuk. Langyosan vagy hidegen fogyasztható tejeskávéhoz, teához, különféle zöldséges, mártásos húsokhoz. Napokig eltartható, és ha kiszáradna, újramelegíthető a sütőben közepes tűzön.

Paprikás tejfölös kukoricalepény (Tacos con rajas y crema)

Hozzávalók (4-6 személy részére): 12 kukoricalepény (l. feljebb), egy kevés chili, 1 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 szem paradicsom, 1 babérlevél, 2 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 2 dl húsleves (leveskockából is készülhet), 2 paradicsompaprika, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, egy kevés só.
A mártás elkészítése: 2 evőkanál olajat megmelegítünk, és aranyszínűre pároljuk benne a kockákra vágott vöröshagyma felét. Hozzákeverünk 2 szem hámozott és kis kockákra darabolt paradicsomot, ízesítjük babérlevéllel, zöldpetrezselyemmel, zúzott fokhagymával, chilivel. Leöntjük a húslevessel, takaréklángon, néha megforgatva, sűrűre főzzük. Ízlés szerint sózzuk.
A töltelék elkészítése: a maradék vöröshagymát és a kimagozott és felszeletelt paprikát 2 evőkanál olajban, lefödve, puhára pároljuk. Hozzátesszük a maradék kockára vágott paradicsomot, és takaréklángon 1-2 percig főzzük. hozzákeverjük a tejfölt, felmelegítjük, anélkül, hogy felforrna.
Ovális tűzálló tálat kivajazunk. Egymás mellé teszünk egy-egy kukoricalepényt, bekenjük töltelékkel, beborítjuk lepénnyel, majd ismét töltelék következik, és így folytatjuk, amíg a lepény el nem fogy. Tetejét a maradék töltelékkel leöntve, közepesen meleg sütőbe téve átmelegítjük. Reszelt sajttal beszórva tálaljuk, melléadva kis tálba a mártást.

Tortilla

2 nagy burgonyát héjában megfőzünk, meghámozzuk, és kisebb kockákra vágjuk. Felkockázunk 1 nagy fej vöröshagymát, majd a krumplival együtt bő olajban szép piros-ropogósra sütjük. Az olajból kiszedve egy magasabb falú serpenyőbe tesszük, 4 tojást felverünk, és sóval, borssal 2 kanál olajjal ízesítjük, majd ráöntjük a burgonyás hagymára. Keverés nélkül megsütjük az egyik oldalát, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is megsütjük. Burgonya helyett párolt zöldséget, halat vagy rákot is keverhetünk hozzá. Cikkekre vágva kínáljuk.

Tortilla de maiz (kukoricalepény)

Hozzávalók: 27 dkg kukoricaliszt, 3,5 dl melegvíz, só.
A kukoricalisztet egy csipet sóval tálba tesszük, apránként adjuk hozzá a melegvizet, és addig keverjük, amíg sima tészta nem lesz. Vágjuk a tésztát 15 darabra, és pihentessük egy órát. A darabokat zsírpapír közé téve nyújtsuk kb. 13 cm átmérőjű vékony lepénnyé. A lepénykéket felforrósított sütőlapon süssük meg - hamar rózsaszínűre sül mindkét oldaluk. Tálalásig csomagoljuk be fóliába őket, hogy ne hűljenek ki. A tortilla becsomagolva napokig eláll, mélyhűtőben több hétig is. A tortilla Mexikóból származik - ott fő eledel -, mártásos, húsos ételekhez fogyasztják. A tartósított tortillát felfrissíthetjük sütőben, ha nagyon kiszáradt, permetezzük be egy kis vízzel.
A tortillából süthetünk chipset is. Vágjuk a tortillát kisebb cikkekre, és süssük ki forró olajban. Majd szedjük papírra, hogy a felesleges olaj leitatódjon.
A tortillachipseket salsával, dippel tálaljuk.
Salsa alaprecept
Hozzávalók: 3-4 hámozott, nagyon apróra vágott paradicsom, 5-6 chilipaprika felaprózva, 1 fej reszelt vöröshagyma, 2 gerezd zúzott fokhagyma, fél citrom kifacsart leve, ízlés szerint só, bors, friss koriander apróra vágva.
Az összes hozzávalót jó alaposan keverjük el, hagyjuk egy kicsit állni. A tortillachipset ebbe mártogathatjuk.

Tortilla de maíz con huevos fritos (Kukoricalepény tükörtojással)

Hozzávalók: 4 kukoricalepény (l. az előző receptet), 4 tojás, 5 dkg zsír vagy 4 evőkanál olaj; a mártáshoz: 1-2 hegyes zöldpaprika, 3 szem paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál őrölt koriander, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg vaj egy kevés só.
Először a mártást készítsük el: a kimagozott paprikát 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Száraz serpenyőben, állandó keveréssel 2-3 percig pároljuk a paprikát.
Ezután a paprikát, a meghámozott és szétnyomott paradicsomot, a fokhagymát a korianderrel turmixgépben sima péppé verjük. Serpenyőben megmelegített vajban üvegesre pároljuk a vékonyra szeletelt vöröshagymát. Egybevegyítjük a zöldpaprikás- paradicsomos mártással, megsózzuk, megmelegítjük, és melegen tartjuk. Egy másik serpenyőben a zsírt melegítjük meg. egyenként átsütjük a kukoricalepények mindkét oldalát. Alufóliával betakarva tároljuk, hogy ez is meleg maradjon. A visszamaradt zsírban elkészítjük a tükörtojásokat. Minden lepényre teszünk egy tojást, leöntve 2-3 evőkanálnyi mártással. Azonnal tálaljuk.

Töltött kukoricalepény (Enchiladas de pollo)

Hozzávalók (4-6 személy részére): 12 kukoricalepény (l. előbbi receptek), 2 tojás, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, olaj a kisütéshez; a mártáshoz: 6 szem paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál őrölt köménymag, 2 cső pirosra színeződött zöldpaprika, egy kevés só, törött bors; a töltelékhez: 25 dkg sült hús (lehet csirke-, pulyka-, sertés-, vagy borjúhús), 5 dkg szőlőszem, 5 dkg mandula.
A mártás elkészítése: serpenyőben megmelegítjük az olajat. Puhára pároljuk benne a meghámozott és széttört paradicsomot, a kockára szeletelt vöröshagymát, és a kimagozott, szintén kockákra vágott paprikát. Ízesítjük köménymaggal, sóval, borssal. Ha elkészült, meleg helyre állítjuk.
A töltelék elkészítése: tálban összekeverjük a megdarált húst az apróra vágott szőlőszemekkel (magjukat távolítsuk el), valamint a meghámozott és megdarált mandulát.
A tojásokat a fahéjjal, villával verjük habosra. Bekenjük vele mindegyik lepény tetejét, közepébe téve egy evőkanál tölteléket. Félbehajtjuk, fogpiszkálóval lezárjuk. Forró olajban a lepények mindkét oldalát pirosra sütjük. Tálalótálra tesszük, a mártással leöntve, fejes salátával fogyasztjuk.