Kukoricakenyér (Borona)
Hozzávalók: 25 dkg kukoricaliszt, 20 dkg
búzaliszt, 2,5 dl víz, 1 kávéskanál porcukor, 1 kávéskanál só, 1 evőkanál olaj,
2 kávéskanál sütőpor, 4 dkg vaj, 2-3 evőkanál tej, 1 evőkanál mák.
Mély tálban simára keverünk 17 dkg
kukoricalisztet a fövő vízzel, sóval, a cukorral, az olajjal. Összevegyítjük a
sütőport 10 dkg búzaliszttel, a maradék kukoricaliszttel, a már előzőleg
elkészített kukoricamasszával simára, rugalmassá dolgozzuk. Lisztezett deszkára
borítjuk, és összegyúrjuk a maradék búzaliszttel. Kivajazott, magas peremű
tepsibe lapítjuk a tésztát (számítsunk arra, hogy sütés közben térfogata
növekedni fog). Tetejét bekenjük tejjel, beszórjuk a mákszemekkel, és
előmelegített, forró sütőben 40-45 percig sütjük. A kenyeret végül a tepsiből
tálra borítjuk. Langyosan vagy hidegen fogyasztható tejeskávéhoz, teához,
különféle zöldséges, mártásos húsokhoz. Napokig eltartható, és ha kiszáradna,
újramelegíthető a sütőben közepes tűzön.
Paprikás tejfölös kukoricalepény (Tacos con rajas y crema)
Hozzávalók (4-6 személy részére): 12
kukoricalepény (l. feljebb), egy kevés chili, 1 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál
olaj, 2 nagy fej vöröshagyma, 4 szem paradicsom, 1 babérlevél, 2 evőkanál
finomra vágott zöldpetrezselyem, 2 dl húsleves (leveskockából is készülhet), 2
paradicsompaprika, 1 dl tejföl, 5 dkg reszelt sajt, egy kevés só.
A mártás elkészítése: 2 evőkanál olajat
megmelegítünk, és aranyszínűre pároljuk benne a kockákra vágott vöröshagyma
felét. Hozzákeverünk 2 szem hámozott és kis kockákra darabolt paradicsomot,
ízesítjük babérlevéllel, zöldpetrezselyemmel, zúzott fokhagymával, chilivel.
Leöntjük a húslevessel, takaréklángon, néha megforgatva, sűrűre főzzük. Ízlés
szerint sózzuk.
A töltelék elkészítése: a maradék
vöröshagymát és a kimagozott és felszeletelt paprikát 2 evőkanál olajban,
lefödve, puhára pároljuk. Hozzátesszük a maradék kockára vágott paradicsomot,
és takaréklángon 1-2 percig főzzük. hozzákeverjük a tejfölt, felmelegítjük,
anélkül, hogy felforrna.
Ovális tűzálló tálat kivajazunk. Egymás
mellé teszünk egy-egy kukoricalepényt, bekenjük töltelékkel, beborítjuk
lepénnyel, majd ismét töltelék következik, és így folytatjuk, amíg a lepény el
nem fogy. Tetejét a maradék töltelékkel leöntve, közepesen meleg sütőbe téve
átmelegítjük. Reszelt sajttal beszórva tálaljuk, melléadva kis tálba a mártást.
Tortilla
2 nagy burgonyát héjában megfőzünk,
meghámozzuk, és kisebb kockákra vágjuk. Felkockázunk 1 nagy fej vöröshagymát,
majd a krumplival együtt bő olajban szép piros-ropogósra sütjük. Az olajból
kiszedve egy magasabb falú serpenyőbe tesszük, 4 tojást felverünk, és sóval,
borssal 2 kanál olajjal ízesítjük, majd ráöntjük a burgonyás hagymára. Keverés
nélkül megsütjük az egyik oldalát, majd megfordítjuk, és a másik oldalát is
megsütjük. Burgonya helyett párolt zöldséget, halat vagy rákot is keverhetünk hozzá.
Cikkekre vágva kínáljuk.
Tortilla de maiz (kukoricalepény)
Hozzávalók: 27 dkg kukoricaliszt, 3,5 dl
melegvíz, só.
A kukoricalisztet egy csipet sóval tálba
tesszük, apránként adjuk hozzá a melegvizet, és addig keverjük, amíg sima
tészta nem lesz. Vágjuk a tésztát 15 darabra, és pihentessük egy órát. A
darabokat zsírpapír közé téve nyújtsuk kb. 13 cm átmérőjű vékony lepénnyé. A
lepénykéket felforrósított sütőlapon süssük meg - hamar rózsaszínűre sül
mindkét oldaluk. Tálalásig csomagoljuk be fóliába őket, hogy ne hűljenek ki. A
tortilla becsomagolva napokig eláll, mélyhűtőben több hétig is. A tortilla
Mexikóból származik - ott fő eledel -, mártásos, húsos ételekhez fogyasztják. A
tartósított tortillát felfrissíthetjük sütőben, ha nagyon kiszáradt, permetezzük
be egy kis vízzel.
A tortillából süthetünk chipset is. Vágjuk a
tortillát kisebb cikkekre, és süssük ki forró olajban. Majd szedjük papírra,
hogy a felesleges olaj leitatódjon.
A tortillachipseket salsával, dippel
tálaljuk.
Salsa
alaprecept
Hozzávalók: 3-4 hámozott, nagyon apróra
vágott paradicsom, 5-6 chilipaprika felaprózva, 1 fej reszelt vöröshagyma, 2
gerezd zúzott fokhagyma, fél citrom kifacsart leve, ízlés szerint só, bors,
friss koriander apróra vágva.
Az összes hozzávalót jó alaposan keverjük
el, hagyjuk egy kicsit állni. A tortillachipset ebbe mártogathatjuk.
Tortilla de maíz con huevos fritos (Kukoricalepény
tükörtojással)
Hozzávalók: 4 kukoricalepény (l. az előző
receptet), 4 tojás, 5 dkg zsír vagy 4 evőkanál olaj; a mártáshoz: 1-2 hegyes
zöldpaprika, 3 szem paradicsom, 1 gerezd fokhagyma, 1 kávéskanál őrölt
koriander, 1 kis fej vöröshagyma, 5 dkg vaj egy kevés só.
Először a mártást készítsük el: a kimagozott
paprikát 2-3 cm-es darabokra vágjuk. Száraz serpenyőben, állandó keveréssel 2-3
percig pároljuk a paprikát.
Ezután a paprikát, a meghámozott és
szétnyomott paradicsomot, a fokhagymát a korianderrel turmixgépben sima péppé
verjük. Serpenyőben megmelegített vajban üvegesre pároljuk a vékonyra szeletelt
vöröshagymát. Egybevegyítjük a zöldpaprikás- paradicsomos mártással, megsózzuk,
megmelegítjük, és melegen tartjuk. Egy másik serpenyőben a zsírt melegítjük
meg. egyenként átsütjük a kukoricalepények mindkét oldalát. Alufóliával
betakarva tároljuk, hogy ez is meleg maradjon. A visszamaradt zsírban
elkészítjük a tükörtojásokat. Minden lepényre teszünk egy tojást, leöntve 2-3
evőkanálnyi mártással. Azonnal tálaljuk.
Töltött kukoricalepény (Enchiladas de pollo)
Hozzávalók (4-6 személy részére): 12
kukoricalepény (l. előbbi receptek), 2 tojás, 1 mokkáskanál őrölt fahéj, olaj a
kisütéshez; a mártáshoz: 6 szem paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 4 evőkanál olaj,
1 mokkáskanál őrölt köménymag, 2 cső pirosra színeződött zöldpaprika, egy kevés
só, törött bors; a töltelékhez: 25 dkg sült hús (lehet csirke-, pulyka-,
sertés-, vagy borjúhús), 5 dkg szőlőszem, 5 dkg mandula.
A mártás elkészítése: serpenyőben
megmelegítjük az olajat. Puhára pároljuk benne a meghámozott és széttört
paradicsomot, a kockára szeletelt vöröshagymát, és a kimagozott, szintén kockákra
vágott paprikát. Ízesítjük köménymaggal, sóval, borssal. Ha elkészült, meleg
helyre állítjuk.
A töltelék elkészítése: tálban összekeverjük
a megdarált húst az apróra vágott szőlőszemekkel (magjukat távolítsuk el),
valamint a meghámozott és megdarált mandulát.
A tojásokat a fahéjjal, villával verjük
habosra. Bekenjük vele mindegyik lepény tetejét, közepébe téve egy evőkanál
tölteléket. Félbehajtjuk, fogpiszkálóval lezárjuk. Forró olajban a lepények
mindkét oldalát pirosra sütjük. Tálalótálra tesszük, a mártással leöntve, fejes
salátával fogyasztjuk.