Kolbászos-szalonnás paella



Összeállítás: 20 perc.
Főzés: 45 perc.
Hozzávalók 6 személyre: 25 dkg felszeletelt, szikkadt lángolt kolbász, 4 szelet összevagdalt, húsos füstölt szalonna, 1 közepes fej összevagdalt vöröshagyma, 1 kicsi zöldpaprika, felszeletelve, 1 tört fokhagymagerezd, 30 dkg rizs, 40 dkg összevagdalt paradicsom, 1 1/2 dl víz, 2 húsleveskocka, 1 kiskanál kurkuma, só, őrölt bors.
Elkészítés:
1. A szalonnát kiolvasztjuk, és a kolbászt megpirítjuk rajta. A serpenyőből kiszedve papírtörülközőn leitatjuk.
2. A hagymát, fokhagymát, a paprikát és a rizst a visszamaradt zsiradékban, kevergetve, 3 percig sütjük.
3. A paradicsomot hozzáadjuk, a vízzel felengedjük, és a leveskockát belemorzsoljuk, a kurkumával fűszerezzük. Jól záródó fedővel letakarjuk.
4. Takaréklángon 25 percig főzzük, hogy a rizs megpuhuljon, és a levet magába szívja.
5. A kolbászkarikákat meg a szalonnapörcöt is belekeverjük, megborsozzuk, és ha kell, utánasózzuk.
Tipp:
A spanyol kolbászos-szalonnás paella a chorizo nevű, szalámi vastagságú, nagyon fűszeres kolbászból készül. Az íze leginkább a mi lángolt kolbászunkéhoz hasonlít. (Persze ízlés szerint bármilyen kolbászból, szalámiból kitűnő lehet, kísérletezni kell!)