Katalán sárgarépa-saláta (Ensalada de zanahoria a la cataluna)



Hozzávalók: 80 dkg sárgarépa.  1 doboz konzerv olajos hal, 1 kemény tojás, 1 gerezd fokhagyma, 2 kávéskanál mustár, 5 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, 1-2 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, egy kevés só, törött bors.
A meghámozott sárgarépát gyufaszál vastagságúra reszeljük, egy kevés ecettel, sóval összeforgatjuk, és 1 órán át, állni hagyjuk. Kis üvegtálban összekeverjük a zúzott fokhagymát a mustárral, a sóval, a borssal, az olajjal, az ecettel, majd a zöldpetrezselyemmel. (Pikáns ízű, bőven borsozott mártást készítünk!) A sárgarépát lecsepegtetjük, tálalótálra rakjuk. Behintjük az apróra vágott tojásfehérjével, közepére púpozzuk a villával összetört tojássárgáját, sugarasan a levétől lecsepegtetett olajos halat. A sárgarépa mellé adjuk asztalra a mártást, amelyből mindenki tetszés szerint ízesíti salátáját.