Hozzávalók: 80 dkg
sárgarépa. 1 doboz konzerv olajos hal, 1
kemény tojás, 1 gerezd fokhagyma, 2 kávéskanál mustár, 5 evőkanál olaj, 1
evőkanál borecet, 1-2 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, egy kevés só,
törött bors.
A meghámozott sárgarépát
gyufaszál vastagságúra reszeljük, egy kevés ecettel, sóval összeforgatjuk, és 1
órán át, állni hagyjuk. Kis üvegtálban összekeverjük a zúzott fokhagymát a
mustárral, a sóval, a borssal, az olajjal, az ecettel, majd a
zöldpetrezselyemmel. (Pikáns ízű, bőven borsozott mártást készítünk!) A
sárgarépát lecsepegtetjük, tálalótálra rakjuk. Behintjük az apróra vágott
tojásfehérjével, közepére púpozzuk a villával összetört tojássárgáját,
sugarasan a levétől lecsepegtetett olajos halat. A sárgarépa mellé adjuk
asztalra a mártást, amelyből mindenki tetszés szerint ízesíti salátáját.