Hideg uborkaleves
Hozzávalók: , 2 nagy saláta uborka, 2 dl tejföl, 2 dl joghurt, 2
dl kovászos uborkalé, 1 zsemle, 4 evőkanál olívaolaj, 1 csokor friss kapor, 3
gerezd fokhagyma, só és törött bors (ízlés szerint).
Az
uborkát meghámozzuk, kimagozzuk, és kis kockákra vágva turmixgép poharába
rakjuk. Hozzátesszük a tisztított fokhagymát, a megmosott, lecsurgatott és
összevágott kaprot, ráöntjük a joghurtot és a kovászos uborka levét. Addig
keverjük, amíg sűrű, habos tömeg lesz belőle. Ezután a tejfölt belekeverjük. Az
olajban piros-ropogósra sütjük a nagyon apróra vágott zsemlét és a levessel
együtt (de külön) jól lehűtjük. Tálaláskor a csészékbe mert, leves tetejére
tesszük a pirított zsemlét. Avokádóval ugyanígy készíthető, elég hozzá 1 nagy
avokádó + a többi hozzávaló