Halleves tengerész módra (Sopa de pescado a la marinera)



Hozzávalók: 75 dkg angolna vagy más hal szeletelve, 7 dl vörösbor, 4-6 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 2 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg füstölt szalonna, 8 dkg vaj vagy margarin, 5 dl víz, 1 evőkanál liszt, 3-4 babérlevél, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, kakukkfű, egy kevés só, törött bors.
Az angolna bőrét lehúzzuk, húsát megmossuk, és 8-10 cm-es darabokra vágjuk. Lábasban megmelegítjük a vajat vagy margarint, megsütjük benne a hasábokra szeletelt szalonnát a durvára vágott vöröshagymával. Belevegyítjük a karikákra metélt sárgarépát, a póréhagyma fehér részét és a zúzott fokhagymát. Amikor aranyszínűre pirult, apránként felöntjük a vörösborral. Ízesítjük a különböző fűszerekkel, megsózzuk és megborsozzuk. Lefödve 30 percig főzzük takaréklángon. A zöldség tetejére helyezzük a halszeleteket, leöntve a forró vízzel. A főzést folytatjuk újabb 30 percig. Habmerőkanállal óvatosan kiszedjük a halszeleteket, és levesestálba tesszük. A lisztet egy kevés hideg vízzel, majd zöldséges lével simára keverjük, és felengedjük vele a levest.
Keverve főzzük tovább néhány percig, hogy sűrűsödjön. Ráöntjük a halszeletekre, és azonnal tálaljuk.