Hozzávalók: 75 dkg angolna vagy más hal szeletelve, 7 dl vörösbor,
4-6 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 2 szál póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma,
15 dkg füstölt szalonna, 8 dkg vaj vagy margarin, 5 dl víz, 1 evőkanál liszt,
3-4 babérlevél, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, kakukkfű, egy kevés
só, törött bors.
Az angolna bőrét lehúzzuk, húsát megmossuk, és 8-10 cm-es
darabokra vágjuk. Lábasban megmelegítjük a vajat vagy margarint, megsütjük
benne a hasábokra szeletelt szalonnát a durvára vágott vöröshagymával.
Belevegyítjük a karikákra metélt sárgarépát, a póréhagyma fehér részét és a
zúzott fokhagymát. Amikor aranyszínűre pirult, apránként felöntjük a
vörösborral. Ízesítjük a különböző fűszerekkel, megsózzuk és megborsozzuk.
Lefödve 30 percig főzzük takaréklángon. A zöldség tetejére helyezzük a halszeleteket,
leöntve a forró vízzel. A főzést folytatjuk újabb 30 percig. Habmerőkanállal
óvatosan kiszedjük a halszeleteket, és levesestálba tesszük. A lisztet egy
kevés hideg vízzel, majd zöldséges lével simára keverjük, és felengedjük vele a
levest.
Keverve főzzük tovább néhány percig, hogy sűrűsödjön. Ráöntjük a
halszeletekre, és azonnal tálaljuk.