Grillezett zöldségtál (Escalivada)



Hozzávalók: 2 cső pirosra színeződött zöldpaprika, 2 cső zöldpaprika, 2 padlizsán, 4 szem paradicsom, az öntethez: 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1,5 dl olaj,  1 kávéskanál ecet,  1 gerezd fokhagyma,  egy kevés só.
Közepesen meleg sütőben vagy grillsütőben 10 perc alatt átsütjük a paprika és a padlizsán minden oldalát. A paradicsomok alját kereszt alakban bevágjuk - ez legyen felül, - és 5-10 percig sütjük. Meghámozzuk a padlizsánokat, és lehúzzuk a paprikák külső héját. A padlizsánokat hosszában csíkokra, a paprikákat pedig karikákra vágjuk. Egy tálra vagy négy tányérra elosztva szépen egymás mellé helyezzük a paprikákat és a padlizsánszeleteket, közepére téve egy-egy paradicsomot. A különböző hozzávalókat összekeverve elkészítjük az öntetet, és ezzel ízesítjük a salátát.
Fogyasztható melegen vagy hidegen sült húsok mellé vagy önálló ételként. Adhatunk hozzá majonézt spanyol módon elkészítve (lásd 05-ös levél).