Gazpacho



A gazpacho - hideg zöldségleves - nagyon kellemes, hűsítő fogás. A gazpacho annyiféle, ahány település van Spanyolországban. Csak friss zöldségekből készítsük, és nagyon hidegen - jégkockákkal tálaljuk.

Andalúziai gazpacho

Hozzávalók: 1 paradicsom ivólé, néhány szem összezúzott köménymag, 1 evőkanál reszelt hagyma, 1 gerezd zúzott fokhagyma, 2 paradicsom, 1 uborka, 1 zöldpaprika, só, bors, citromlé.
Elkészítése: A hozzávalókat apróra vágjuk, a paradicsomlébe keverjük, és hideg helyen néhány óráig állni hagyjuk. Egy kevés olajat is adunk hozzá. Készíthetjük úgy is, hogy a hozzávalókat turmixgépen péppé zúzzuk, és úgy öntjük a paradicsomléhez, hűtés után leszűrjük és jégkockával tálaljuk.

Andalúz gazpacho 

Hozzávalók: (6-8 személyre): 75 dkg paradicsom, 4 fej vöröshagyma, 2 cső piros zöldpaprika, 2 uborka, 1 csemegeuborka, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg szétmorzsolt száraz kenyér, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 5 dkg fehérkenyér-bél, 1 kávéskanál pirospaprika, egy kevés porított köménymag, só, törött bors, 3 dl víz, 6 jégkocka.
A paradicsomot néhány percre fövő vízbe tesszük, majd meghámozzuk, kimagozzuk. A paradicsom egyharmadát félretesszük, a maradékot kockákra vágjuk. Három fej vöröshagymát, 1 uborkát meghámozunk, és vékonyra szeletelünk. Serpenyőben, nagy lángon, forgatva addig sütjük a zöldpaprikát, amíg a héja meg nem ráncosodik. Utána hideg vízbe mártjuk, külső héját lehúzzuk, magházának eltávolítása után feldaraboljuk. Az így előkészített zöldségféléket turmixgépben összetörjük. A száraz kenyér-darabokat a fokhagymaszeletekkel, az olajjal elkeverjük. Ízesítjük sóval, borssal és egy csipetnyi porított köménymaggal. A masszát turmixgépben sima péppé törjük. Levesestálban összedolgozzuk a paradicsomos zöldséget az olajos kenyérrel, az ecettel és simára keverjük. Felöntjük nagyon hideg vízzel, és a levest a jégkockákkal a hűtőszekrénybe állítjuk.
Tálalás előtt elkészítjük a betétet, amelyet a leves mellé teszünk az asztalra. A maradék paradicsomot, csemegeuborkát 1 cm-es kockákra vágjuk, a vöröshagymát és a meghámozott uborkát vékonyra vágjuk. A különböző színű zöldségeket, kenyeret a színekkel játszva, kis halmokban egy lapos tálra helyezzük, amelyből mindenki ízlése szerint tesz a levesébe.

Baszk gazpacho

Hozzávalók: 4 szem paradicsom, 2 cső zöldpaprika, 1 vékony szelet kenyér, 1 csemege uborka, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, 4 dl víz, egy kevés só, törött bors, 5 jégkocka.
Turmixgépben sima péppé dolgozzuk össze a meghámozott, összevágott paradicsomot, a magházától megtisztított zöldpaprikát, a zúzott fokhagymát, az olajat, az ecetet, a vizet. A masszát sóval és borssal ízesítjük, levesestálba öntjük, összekeverjük az 1 cm nagy kockákra vágott csemegeuborkával és a jégkockákkal. Nagyon hidegre hűtve tálaljuk.

Córdobai gazpacho

Hozzávalók: 1 uborka, 3 szem paradicsom, 2 paradicsompaprika, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 4 dl paradicsomlé, 1 evőkanál zöldpetrezselyem, egy kevés pirospaprika, só, törött bors, 5 jégkocka.
A paradicsomot és az uborkát meghámozzuk, és 1 cm-es kockákra vágjuk. Apróra daraboljuk a vöröshagymát és a paradicsompaprikát. Levesestálban összeforgatjuk a zöldségféléket, ízesítjük olajjal, ecettel, paradicsomlével, a zúzott fokhagymával és a különböző fűszerekkel. Turmixgépben összetörjük a hozzávalókat, majd visszatéve a levesestálba, beletesszük a jégkockákat, és lefödve a hűtőszekrénybe állítjuk. Nagyon hidegen, finomra vágott zöldpetrezselyemmel beszórva tálaljuk.

Egyszerű gazpacho

Hozzávalók: 6-7 szem paradicsom, 4 cső zöldpaprika, 1 uborka, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet, 12 dkg zsemlemorzsa, 1 evőkanál finomra vágott zellerlevél vagy zöldpetrezselyem, egy kevés majoránna, só, törött bors.
A paradicsomot meghámozzuk, és kimagozzuk. Ugyancsak meghámozzuk az uborkát - ha nagyok a magjai, magozzuk ki -, és feldaraboljuk. A zöldpaprikát magházának eltávolítása után négybe vágjuk. Vastagra szeleteljük a vöröshagymát és a fokhagymát. Valamennyi zöldségfélét turmixgépben sima péppé törjük, majd a pépet levesestálba öntjük. Összedolgozzuk az olajjal, ecettel, ízesítjük a fűszerekkel, megsózzuk, és megborsozzuk. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy sűrű levest kapjunk. Végül belekeverjük a zsemlemorzsát, amely megdagadva szép ragyogást ad a levesnek. Legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük, és nagyon hidegen tálaljuk.

Extremadurai gazpacho

Hozzávalók: 50 dkg paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 uborka, 2 cső zöldpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 l víz, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 evőkanál finomra vágott mentalevél, egy kevés só, törött fehérbors, és tetszés szerint néhány szem mandula vagy mogyoró.
A paradicsomot meghámozzuk, kimagozzuk és szétnyomjuk. Az uborkát is meghámozzuk és felszeleteljük. A zöldpaprikát magházának eltávolítása után karikákra vágjuk. Vastagra daraboljuk a vöröshagymát és a fokhagymát. Előbb a vöröshagymát és a fokhagymát forgatjuk turmixgépben néhány pillanatig, majd hozzáadva a már előkészített zöldségféléket, az egészet sima péppé turmixoljuk. Levesestálba öntjük a masszát, összedolgozzuk a vízzel, zsemlemorzsával, ízesítjük a különböző fűszerekkel, a meghámozott és durvára vágott mandula- vagy mogyoródarabokkal. Lefödve legalább 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Tálalhatunk a leves mellé tálra kis halmokat rakva és a különböző színeket szépen elrendezve 1 fej apróra vágott vöröshagymát, 1 cső pirosra színeződött zöldpaprikát, fél uborkát, a csemegeuborkát, 2 kemény tojást, mindegyiket 1 cm-es kockákra darabolva. Az asztalnál tehet mindenki tetszése szerint ezekből a levesébe. (Ezt a kiegészítőt készíthetjük más, nem túl sűrű gazpachóhoz is.)

Gazpacho 1.

Hozzávalók: 4 cső zöldpaprika, 1 közepes uborka, 6-7 szem paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet, 12 dkg szétmorzsolt száraz kenyér, 1 evőkanál nagyon finomra vágott zellerlevél és petrezselyem, egy csipet majoránna, só, bors.
A paradicsomot hámozzuk meg és magozzuk ki. Az uborkát szintén hámozzuk meg, és daraboljuk kis kockákra. A zöldpaprikák magházát távolítsuk el, és vágjuk őket négyfelé. A fokhagymát és a vöröshagymát szeleteljük fel. A zöldségeket tegyük turmixgépbe, és pépesítsük (régen ezt mozsárban végezték), majd öntsük levesestálba. Keverjük hozzá az olajat, ecetet, ízesítsük a fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel annyi hideg vízzel, hogy sűrű leves maradjon. A végén keverjük bele a morzsává őrölt kenyeret is. Legalább két órára hűtsük be, jó hidegen tálaljuk.

Gazpacho 2.

Hozzávalók: 4 nagyobb paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 nagy uborka, 4 gerezd fokhagyma, 1 szelet kenyér, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 1 teáskanál pirospaprika, késhegynyi őrölt köménymag, ízlés szerint só.
A levesbetéthez: 1 kemény paradicsom, fél uborka, 1 kis darab vöröshagyma.
A kenyeret kockákra vágjuk, és az olajban pirosra sütjük. Tálra rakjuk, hozzátesszük a kockákra vágott paradicsomot, a kicsumázott, felszeletelt zöldpaprikát és a karikákra vágott uborkát, valamint a megtisztított és felaprított vöröshagymát. Ráöntjük a borecetet, beletesszük a zúzott fokhagymát és a fűszereket, majd öt deci vizet eresztünk a tálba. Lefedjük, és háromórai várakozás után turmixgép poharába öntjük. Sűrű, sima levessé keverjük. Jégkockákkal és a maradék nyersanyagokból vágott apró zöldségkockákkal tálaljuk.

Gazpacho 3.

Hozzávalók: 0,5 kg uborka - 0,5 kg zöldpaprika - 2 paradicsom - 1 kis hagyma, 2 gerezd fokhagyma - 20 gr régi kenyér - 1 tk. borecet - 2 ek. olívaolaj - 0,5 citrom - só - bors - 1 tk. Tabasco (Chili-s fűszer-feltétlenül!) - 400 ml. leves
Hámozza meg a zöldségeket, a paradicsomot magozza is ki. Mixerben 20 mp-ig keverni, hidegen tálalni.

Gazpacho 4. (hideg paradicsomleves)

Összeállítás: 15 perc + 1-2 óra hűtés
Hozzávalók 4-6 személyre: 8 nagyobb, érett paradicsom, lehéjazva, kimagozva 1 uborka, meghámozva, kimagozva, 3 szelet fehér toastkenyér, 1 kisebb fej hagyma, apróra vágva, 1 kis zöldpaprika, apróra vágva, 3 evőkanál felaprított, friss mentalevél, 2 gerezd fokhagyma. 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál vörösborecet, 2 evőkanál sűrített paradicsom, 1-2 csésze jeges víz, só
Díszítés: 1 közepes nagyságú piros húsú paprika, vékony csíkokra vágva, 1 közepes fej hagyma, vékony szeletekre vágva, 1 kisebb uborka, meghámozva, kimagozva, apróra vágva, 2 apróra vágott kemény tojás, 1/2 csésze felszeletelt zöld olajbogyó
Elkészítése: A hozzávalókat - a jeges víz kivételével - nagy tálban összekeverjük, fóliával lefedjük, és 20 percig állni hagyjuk. A keverék egyharmadát turmixgépbe tesszük, és kb. 30 másodperc alatt simára keverjük. A krémet nagy tálba öntjük, és folytatjuk a turmixolást a következő egyharmadnyi adaggal. Ha mindhárom adag kész, a krémet a kívánt sűrűségűre hígítjuk a jeges vízzel. Fóliával lefedve, legalább egy órára behűtjük.
A levest nagy levesestálban vagy csészékben, jégkockával találjuk. A hozzávaló zöldségeket kis tálkákba rendezzük, és körbeadjuk a vendégeknek, hogy mindenki azt tegyen a saját levesébe, amit jónak lát.
Jó tudni: Ezt a legnépszerűbb spanyol levest a világ minden táját gazpacho néven ismerik. Mindig jégbe hűtve kell tálalni. Nagyon üdítő hatású, különösen a nagy nyári hőségben. A legjobb ízt akkor érhetjük el, ha igazán érett paradicsomot használunk. Ne feledjük, a magokat mindig ki kell venni! Ha nincs érett, friss paradicsom, használhatunk konzervparadicsomot is.
Tipp: A paradicsomból úgy lehet eltávolítani a magokat, hogy meghámozás után félbevágjuk, és kissé megnyomjuk. Ha mégis marad benne mag, teáskanállal vegyük ki. Az uborkát hosszában félbevágjuk, majd a közepéből a magokat teáskanállal kikaparjuk.

Gazpacho 5.

Belevalók: 4 paradicsom, 2 uborka, 2-2 piros és zöldpaprika (vagy amilyen színűt csak találtok), 1 vöröshagyma, 2-4 gerezd fokhagyma, 2 szelet barna v. fehér kenyér, 2 ek. borecet, 5 ek. olívaolaj, majoránna, Cayenne-bors, fekete bors, cukor, só, (opcióként néhány főtt tojás).
A paradicsomokat megnyúzzuk és fölaprítjuk, az uborka és a paprikák felét kiskockára vágjuk és félretesszük, másik felüket fölaprítjuk. A hagymaféléket apróra vágjuk, a kenyerek héját levágjuk, s egyiket kockákra vágva szintén félretesszük, a másik megy a levesbe. A félretettek kivételével az összes anyagot összeturmixoljuk, majoránnával és borssal fűszerezzük. Ha már pépes, beleöntjük az ecetet és 3 ek. olajat, ízesítjük sóval, cukorral, Cayenne-borssal, és rövid! Ideig, tovább turmixoljuk. Az egész beugrik a hűtőbe, s míg hűl a maradék, olajon világosra pirítjuk a félretett kenyeret, a tojásokat kis kockára vágjuk. Tálaláskor mindenki megszórja magának a levest a kenyérrel, a tojással, és a félretett zöldségkockákkal. (van, aki a hűtőbe tétel előtt egy jó marék jégkockát is tesz bele, hamarabb hűl és szaporítja a levest) Én 1 dl félszáraz fehérborral nyakon öntve hűtöttem be, úgy sem rossz! (baráti körben első reakció az volt, hogy "mi ez a moslék?", de az első kanál után térden csúszva kértek bocsánatot:)) (Kovács Nándi)

Gazpacho sárgadinnyéből 1.

Hozzávalók: 1 kis méretű, jó érett sárgadinnye, 5 dkg fehérkenyér, 5 dkg őrölt mandula, 1 gerezd fokhagyma, 1,5 dl olaj,  5 dl száraz fehérbor, 8 jégkocka.
A meghámozott és kimagozott sárgadinnye belét 1 cm-es kockákra vágjuk. Turmixgépben összeforgatjuk a szétmorzsolt kenyérbelet az őrölt mandulával, a zúzott fokhagymával, az olajjal és a fehérborral, majd egybevegyítjük a sárgadinnye-darabokkal és a jégkockákkal. Hűtőszekrénybe állítjuk, és amikor a jégkocka felolvad, kis tálakban tálaljuk.

Gazpacho sárgadinnyéből 2.

Hozzávalók: 40 dkg dinnye, 1 szelet fehérkenyér, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg őrölt mandula, 2 dl olívaolaj, 6 dl száraz fehérbor, só, jégkocka.
A dinnyebelet 1x1 cm-es kockákra vágjuk, egyharmadát félretesszük. A többit összeturmixoljuk a fehérborral, az olajjal, a fokhagymával, a kenyérrel, és a mandulával, sóval ízesítjük. A kész anyagot tegyük hűtőbe. Tálaláskor a tányérokba tegyünk 2-2 jégkockát, merjük rá a gazpachot, és szórjuk meg a félretett dinnyével. (saját ötletváltozat: A száraz fehérbor helyett édessel készítem, kap még 1 citrom kifacsart levét, és a végén friss, apróra vágott citromfű és mentalevélkékkel szórom meg)

Granadai gazpacho

Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 6 szem paradicsom, 2 uborka, 2 kis fej fokhagyma, 3 vékony szelet fehér kenyér, 4 evőkanál olaj, 1 citrom leve, egy kevés porított köménymag, 5-6 dl víz, egy kevés só, törött bors.
Nagy levesestálba tesszük a meghámozott és vékonyra szeletelt vöröshagymát, a kockákra vágott paradicsomot és az ugyancsak meghámozott és apró kockákra darabolt uborkát (egy fél uborkát tegyünk félre), valamint a megtisztított fokhagymagerezdeket. A kenyér héját levágjuk, a belét kis darabokra tördeljük. A citrom levével, sóval, borssal és köménymaggal ízesítjük. Az egészet leöntjük az olajjal és a vízzel, és addig forgatjuk a turmixgépben, amíg sima és sűrű levest nem kapunk. Visszaöntjük a levesestálba, beletesszük a félretett uborkát kockákra vágva, majd a jégkockákat. Ellenőrizzük az ízesítést, szükség esetén valamelyik fűszerrel még kiegészíthetjük. Lefedve a hűtőszekrénybe tesszük, és nagyon hidegen - ha a jégkocka elolvadt a levesben - tálaljuk.

Katalán gazpacho 1.

Hozzávalók: 3 szem paradicsom, 2 cső zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg sonka, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, 4 dl víz, egy kevés só, törött bors, 5 jégkocka.
A paradicsomot meghámozzuk, a zöldpaprika magházát eltávolítjuk, majd húsukat 1 cm-es kockákra vágjuk. Apró kockákra metéljük a vöröshagymát is. Ízesítjük a zúzott fokhagymával, az olajjal, az ecettel, a sóval, a borssal. A vízzel kiegészítve turmixgépben összetörjük. Levesestálba öntve a pépet összeforgatjuk a kockákra vágott sonkával. A levest lefedjük, és a jégkockákkal együtt a hűtőszekrényben tároljuk 2 órán át.

Katalán gazpacho 2.

Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1 zöldpaprika, 3 paradicsom, 15 dkg főtt sonka, só, bors, borecet, olívaolaj, 2 zsemle, (kockákra vágva, pirítva)
Egy levesestálba tesszük az apróra vágott hagymát, zöldpaprikát, a hámozott és felvágott paradicsomot, meg a kis kockákra vágott sonkát. Sózzuk, borsozzuk, ecettel ízesítjük, olajat adunk hozzá és alaposan összekeverjük. (2: 1 - 3: 1 arányban győzzön az olaj az ecettel szemben) Végül 4 dl hideg vízzel is megkutyuljuk, majd 2-3 órára a hűtőbe tesszük. Pirított zsemlekockákkal tálaljuk.

Murciai gazpacho

Hozzávalók: 3 szem paradicsom, 2 cső zöldpaprika, 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, 4 dl víz, egy kevés só, törött bors, 5 jégkocka.
A meghámozott paradicsomot, valamint a magházától megtisztított zöldpaprikát apró kockákra vágjuk, és a zúzott fokhagymával, olajjal, ecettel, vízzel turmixgépben összetörjük. A levest tálba öntjük, összekeverjük a zsemlemorzsával, megsózzuk és megborsozzuk. Beletesszük a jégkockát, és lefedve 1-2 órára a hűtőszekrénybe állítjuk.

Sűrű gazpacho

Hozzávalók: 8 nagy paradicsom meghámozva kimagozva és kockákra vágva, 2 ek. olívaolaj, 3 dl jeges víz, 2 gerezd fokhagyma apróra vágva, só, 1 zöldpaprika kimagozva, apróra vágva, 1 uborka, meghámozva, kimagozva és apróra vágva, frissen őrölt fehér bors, jégkockák (elhagyható)
A díszítéshez: 1 ek. finomra vágott petrezselyem, 2 kemény tojás, 1 ek. finomra vágott menta, 1 hagyma. 5 dkg friss, fehér zsemlemorzsa, 12 fekete olajbogyó, 2 ek. borecet, 1 piros húsú paprika
Elkészítés: A jeges víz, a só és a bors, valamint a jégkockák kivételével valamennyi hozzávalót turmixgépbe rakjuk (ha szükséges két adagban), és alacsony fordulatszámon fél-egy percig keverjük, amíg sima masszát nem kapunk. A keveréket egy nagyméretű tálalóedénybe öntjük, felöntjük a jeges vízzel, megsózzuk, borsozzuk, és lefedve legalább 2 órán át, hűtjük. A díszítéshez felaprítjuk a tojást, finomra vágjuk a hagymát, kimagozzuk, és vékonyan felkarikázzuk az olajbogyó, apró kockákra vágjuk a piros paprikát.
Tálalás előtt a gazpachóhoz adjuk a jégkockákat, és a tetejére szórjuk a díszítést.