A gazpacho - hideg zöldségleves -
nagyon kellemes, hűsítő fogás. A gazpacho annyiféle, ahány település van
Spanyolországban. Csak friss zöldségekből készítsük, és nagyon hidegen -
jégkockákkal tálaljuk.
Andalúziai gazpacho
Hozzávalók: 1 paradicsom ivólé,
néhány szem összezúzott köménymag, 1 evőkanál reszelt hagyma, 1 gerezd zúzott
fokhagyma, 2 paradicsom, 1 uborka, 1 zöldpaprika, só, bors, citromlé.
Elkészítése: A hozzávalókat
apróra vágjuk, a paradicsomlébe keverjük, és hideg helyen néhány óráig állni
hagyjuk. Egy kevés olajat is adunk hozzá. Készíthetjük úgy is, hogy a
hozzávalókat turmixgépen péppé zúzzuk, és úgy öntjük a paradicsomléhez, hűtés
után leszűrjük és jégkockával tálaljuk.
Andalúz gazpacho
Hozzávalók: (6-8 személyre): 75
dkg paradicsom, 4 fej vöröshagyma, 2 cső piros zöldpaprika, 2 uborka, 1
csemegeuborka, 2 gerezd fokhagyma, 15 dkg szétmorzsolt száraz kenyér, 4
evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 5 dkg fehérkenyér-bél, 1 kávéskanál pirospaprika,
egy kevés porított köménymag, só, törött bors, 3 dl víz, 6 jégkocka.
A paradicsomot néhány percre fövő
vízbe tesszük, majd meghámozzuk, kimagozzuk. A paradicsom egyharmadát
félretesszük, a maradékot kockákra vágjuk. Három fej vöröshagymát, 1 uborkát
meghámozunk, és vékonyra szeletelünk. Serpenyőben, nagy lángon, forgatva addig
sütjük a zöldpaprikát, amíg a héja meg nem ráncosodik. Utána hideg vízbe mártjuk,
külső héját lehúzzuk, magházának eltávolítása után feldaraboljuk. Az így
előkészített zöldségféléket turmixgépben összetörjük. A száraz kenyér-darabokat
a fokhagymaszeletekkel, az olajjal elkeverjük. Ízesítjük sóval, borssal és egy
csipetnyi porított köménymaggal. A masszát turmixgépben sima péppé törjük.
Levesestálban összedolgozzuk a paradicsomos zöldséget az olajos kenyérrel, az
ecettel és simára keverjük. Felöntjük nagyon hideg vízzel, és a levest a
jégkockákkal a hűtőszekrénybe állítjuk.
Tálalás előtt elkészítjük a
betétet, amelyet a leves mellé teszünk az asztalra. A maradék paradicsomot,
csemegeuborkát 1 cm-es kockákra vágjuk, a vöröshagymát és a meghámozott uborkát
vékonyra vágjuk. A különböző színű zöldségeket, kenyeret a színekkel játszva, kis
halmokban egy lapos tálra helyezzük, amelyből mindenki ízlése szerint tesz a
levesébe.
Baszk gazpacho
Hozzávalók: 4 szem paradicsom, 2
cső zöldpaprika, 1 vékony szelet kenyér, 1 csemege uborka, 2 gerezd fokhagyma,
3 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, 4 dl víz, egy kevés só, törött bors, 5
jégkocka.
Turmixgépben sima péppé dolgozzuk
össze a meghámozott, összevágott paradicsomot, a magházától megtisztított
zöldpaprikát, a zúzott fokhagymát, az olajat, az ecetet, a vizet. A masszát
sóval és borssal ízesítjük, levesestálba öntjük, összekeverjük az 1 cm nagy
kockákra vágott csemegeuborkával és a jégkockákkal. Nagyon hidegre hűtve
tálaljuk.
Córdobai gazpacho
Hozzávalók: 1 uborka, 3 szem
paradicsom, 2 paradicsompaprika, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3
evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 4 dl paradicsomlé, 1 evőkanál
zöldpetrezselyem, egy kevés pirospaprika, só, törött bors, 5 jégkocka.
A paradicsomot és az uborkát
meghámozzuk, és 1 cm-es kockákra vágjuk. Apróra daraboljuk a vöröshagymát és a
paradicsompaprikát. Levesestálban összeforgatjuk a zöldségféléket, ízesítjük
olajjal, ecettel, paradicsomlével, a zúzott fokhagymával és a különböző
fűszerekkel. Turmixgépben összetörjük a hozzávalókat, majd visszatéve a levesestálba,
beletesszük a jégkockákat, és lefödve a hűtőszekrénybe állítjuk. Nagyon
hidegen, finomra vágott zöldpetrezselyemmel beszórva tálaljuk.
Egyszerű gazpacho
Hozzávalók: 6-7 szem paradicsom,
4 cső zöldpaprika, 1 uborka, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4 evőkanál
olaj, 1 evőkanál ecet, 12 dkg zsemlemorzsa, 1 evőkanál finomra vágott
zellerlevél vagy zöldpetrezselyem, egy kevés majoránna, só, törött bors.
A paradicsomot meghámozzuk, és
kimagozzuk. Ugyancsak meghámozzuk az uborkát - ha nagyok a magjai, magozzuk ki
-, és feldaraboljuk. A zöldpaprikát magházának eltávolítása után négybe vágjuk.
Vastagra szeleteljük a vöröshagymát és a fokhagymát. Valamennyi zöldségfélét
turmixgépben sima péppé törjük, majd a pépet levesestálba öntjük.
Összedolgozzuk az olajjal, ecettel, ízesítjük a fűszerekkel, megsózzuk, és
megborsozzuk. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy sűrű levest kapjunk. Végül
belekeverjük a zsemlemorzsát, amely megdagadva szép ragyogást ad a levesnek.
Legalább 2 órára hűtőszekrénybe tesszük, és nagyon hidegen tálaljuk.
Extremadurai gazpacho
Hozzávalók: 50 dkg paradicsom, 1
nagy fej vöröshagyma, 1 uborka, 2 cső zöldpaprika, 1 gerezd fokhagyma, 2
evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 l víz, 1 evőkanál
finomra vágott zöldpetrezselyem, 1 evőkanál finomra vágott mentalevél, egy
kevés só, törött fehérbors, és tetszés szerint néhány szem mandula vagy mogyoró.
A paradicsomot meghámozzuk,
kimagozzuk és szétnyomjuk. Az uborkát is meghámozzuk és felszeleteljük. A
zöldpaprikát magházának eltávolítása után karikákra vágjuk. Vastagra daraboljuk
a vöröshagymát és a fokhagymát. Előbb a vöröshagymát és a fokhagymát forgatjuk
turmixgépben néhány pillanatig, majd hozzáadva a már előkészített
zöldségféléket, az egészet sima péppé turmixoljuk. Levesestálba öntjük a
masszát, összedolgozzuk a vízzel, zsemlemorzsával, ízesítjük a különböző
fűszerekkel, a meghámozott és durvára vágott mandula- vagy mogyoródarabokkal.
Lefödve legalább 2 órára a hűtőszekrénybe tesszük.
Tálalhatunk a leves mellé tálra
kis halmokat rakva és a különböző színeket szépen elrendezve 1 fej apróra
vágott vöröshagymát, 1 cső pirosra színeződött zöldpaprikát, fél uborkát, a
csemegeuborkát, 2 kemény tojást, mindegyiket 1 cm-es kockákra darabolva. Az
asztalnál tehet mindenki tetszése szerint ezekből a levesébe. (Ezt a
kiegészítőt készíthetjük más, nem túl sűrű gazpachóhoz is.)
Gazpacho 1.
Hozzávalók: 4 cső zöldpaprika, 1
közepes uborka, 6-7 szem paradicsom, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 4
evőkanál olaj, 1 evőkanál ecet, 12 dkg szétmorzsolt száraz kenyér, 1 evőkanál
nagyon finomra vágott zellerlevél és petrezselyem, egy csipet majoránna, só,
bors.
A paradicsomot hámozzuk meg és
magozzuk ki. Az uborkát szintén hámozzuk meg, és daraboljuk kis kockákra. A
zöldpaprikák magházát távolítsuk el, és vágjuk őket négyfelé. A fokhagymát és a
vöröshagymát szeleteljük fel. A zöldségeket tegyük turmixgépbe, és pépesítsük
(régen ezt mozsárban végezték), majd öntsük levesestálba. Keverjük hozzá az
olajat, ecetet, ízesítsük a fűszerekkel, sózzuk, borsozzuk. Öntsük fel annyi
hideg vízzel, hogy sűrű leves maradjon. A végén keverjük bele a morzsává őrölt
kenyeret is. Legalább két órára hűtsük be, jó hidegen tálaljuk.
Gazpacho 2.
Hozzávalók: 4 nagyobb paradicsom,
1 nagy fej vöröshagyma, 2 zöldpaprika, 1 nagy uborka, 4 gerezd fokhagyma, 1
szelet kenyér, 4 evőkanál olaj, 2 evőkanál borecet, 1 teáskanál pirospaprika,
késhegynyi őrölt köménymag, ízlés szerint só.
A levesbetéthez: 1 kemény
paradicsom, fél uborka, 1 kis darab vöröshagyma.
A kenyeret kockákra vágjuk, és az
olajban pirosra sütjük. Tálra rakjuk, hozzátesszük a kockákra vágott
paradicsomot, a kicsumázott, felszeletelt zöldpaprikát és a karikákra vágott
uborkát, valamint a megtisztított és felaprított vöröshagymát. Ráöntjük a borecetet,
beletesszük a zúzott fokhagymát és a fűszereket, majd öt deci vizet eresztünk a
tálba. Lefedjük, és háromórai várakozás után turmixgép poharába öntjük. Sűrű,
sima levessé keverjük. Jégkockákkal és a maradék nyersanyagokból vágott apró
zöldségkockákkal tálaljuk.
Gazpacho 3.
Hozzávalók: 0,5 kg uborka - 0,5
kg zöldpaprika - 2 paradicsom - 1 kis hagyma, 2 gerezd fokhagyma - 20 gr régi
kenyér - 1 tk. borecet - 2 ek. olívaolaj - 0,5 citrom - só - bors - 1 tk.
Tabasco (Chili-s fűszer-feltétlenül!) - 400 ml. leves
Hámozza meg a zöldségeket, a
paradicsomot magozza is ki. Mixerben 20 mp-ig keverni, hidegen tálalni.
Gazpacho 4. (hideg paradicsomleves)
Összeállítás: 15 perc + 1-2 óra hűtés
Hozzávalók 4-6 személyre: 8
nagyobb, érett paradicsom, lehéjazva, kimagozva 1 uborka, meghámozva,
kimagozva, 3 szelet fehér toastkenyér, 1 kisebb fej hagyma, apróra vágva, 1 kis
zöldpaprika, apróra vágva, 3 evőkanál felaprított, friss mentalevél, 2 gerezd
fokhagyma. 2 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál vörösborecet, 2 evőkanál sűrített
paradicsom, 1-2 csésze jeges víz, só
Díszítés: 1 közepes nagyságú
piros húsú paprika, vékony csíkokra vágva, 1 közepes fej hagyma, vékony
szeletekre vágva, 1 kisebb uborka, meghámozva, kimagozva, apróra vágva, 2
apróra vágott kemény tojás, 1/2 csésze felszeletelt zöld olajbogyó
Elkészítése: A hozzávalókat - a
jeges víz kivételével - nagy tálban összekeverjük, fóliával lefedjük, és 20
percig állni hagyjuk. A keverék egyharmadát turmixgépbe tesszük, és kb. 30
másodperc alatt simára keverjük. A krémet nagy tálba öntjük, és folytatjuk a
turmixolást a következő egyharmadnyi adaggal. Ha mindhárom adag kész, a krémet
a kívánt sűrűségűre hígítjuk a jeges vízzel. Fóliával lefedve, legalább egy
órára behűtjük.
A levest nagy levesestálban vagy
csészékben, jégkockával találjuk. A hozzávaló zöldségeket kis tálkákba
rendezzük, és körbeadjuk a vendégeknek, hogy mindenki azt tegyen a saját
levesébe, amit jónak lát.
Jó tudni: Ezt a legnépszerűbb
spanyol levest a világ minden táját gazpacho néven ismerik. Mindig jégbe hűtve
kell tálalni. Nagyon üdítő hatású, különösen a nagy nyári hőségben. A legjobb
ízt akkor érhetjük el, ha igazán érett paradicsomot használunk. Ne feledjük, a
magokat mindig ki kell venni! Ha nincs érett, friss paradicsom, használhatunk
konzervparadicsomot is.
Tipp: A paradicsomból úgy lehet
eltávolítani a magokat, hogy meghámozás után félbevágjuk, és kissé megnyomjuk.
Ha mégis marad benne mag, teáskanállal vegyük ki. Az uborkát hosszában
félbevágjuk, majd a közepéből a magokat teáskanállal kikaparjuk.
Gazpacho 5.
Belevalók: 4 paradicsom, 2
uborka, 2-2 piros és zöldpaprika (vagy amilyen színűt csak találtok), 1
vöröshagyma, 2-4 gerezd fokhagyma, 2 szelet barna v. fehér kenyér, 2 ek.
borecet, 5 ek. olívaolaj, majoránna, Cayenne-bors, fekete bors, cukor, só, (opcióként
néhány főtt tojás).
A paradicsomokat megnyúzzuk és
fölaprítjuk, az uborka és a paprikák felét kiskockára vágjuk és félretesszük,
másik felüket fölaprítjuk. A hagymaféléket apróra vágjuk, a kenyerek héját
levágjuk, s egyiket kockákra vágva szintén félretesszük, a másik megy a
levesbe. A félretettek kivételével az összes anyagot összeturmixoljuk,
majoránnával és borssal fűszerezzük. Ha már pépes, beleöntjük az ecetet és 3
ek. olajat, ízesítjük sóval, cukorral, Cayenne-borssal, és rövid! Ideig, tovább
turmixoljuk. Az egész beugrik a hűtőbe, s míg hűl a maradék, olajon világosra
pirítjuk a félretett kenyeret, a tojásokat kis kockára vágjuk. Tálaláskor
mindenki megszórja magának a levest a kenyérrel, a tojással, és a félretett
zöldségkockákkal. (van, aki a hűtőbe tétel előtt egy jó marék jégkockát is tesz
bele, hamarabb hűl és szaporítja a levest) Én 1 dl félszáraz fehérborral nyakon
öntve hűtöttem be, úgy sem rossz! (baráti körben első reakció az volt, hogy
"mi ez a moslék?", de az első kanál után térden csúszva kértek
bocsánatot:)) (Kovács Nándi)
Gazpacho sárgadinnyéből 1.
Hozzávalók: 1 kis méretű, jó
érett sárgadinnye, 5 dkg fehérkenyér, 5 dkg őrölt mandula, 1 gerezd fokhagyma,
1,5 dl olaj, 5 dl száraz fehérbor, 8
jégkocka.
A meghámozott és kimagozott
sárgadinnye belét 1 cm-es kockákra vágjuk. Turmixgépben összeforgatjuk a
szétmorzsolt kenyérbelet az őrölt mandulával, a zúzott fokhagymával, az olajjal
és a fehérborral, majd egybevegyítjük a sárgadinnye-darabokkal és a
jégkockákkal. Hűtőszekrénybe állítjuk, és amikor a jégkocka felolvad, kis
tálakban tálaljuk.
Gazpacho sárgadinnyéből 2.
Hozzávalók: 40 dkg dinnye, 1
szelet fehérkenyér, 1 gerezd fokhagyma, 10 dkg őrölt mandula, 2 dl olívaolaj, 6
dl száraz fehérbor, só, jégkocka.
A dinnyebelet 1x1 cm-es kockákra
vágjuk, egyharmadát félretesszük. A többit összeturmixoljuk a fehérborral, az
olajjal, a fokhagymával, a kenyérrel, és a mandulával, sóval ízesítjük. A kész
anyagot tegyük hűtőbe. Tálaláskor a tányérokba tegyünk 2-2 jégkockát, merjük rá
a gazpachot, és szórjuk meg a félretett dinnyével. (saját ötletváltozat: A
száraz fehérbor helyett édessel készítem, kap még 1 citrom kifacsart levét, és
a végén friss, apróra vágott citromfű és mentalevélkékkel szórom meg)
Granadai gazpacho
Hozzávalók: 2 fej vöröshagyma, 6
szem paradicsom, 2 uborka, 2 kis fej fokhagyma, 3 vékony szelet fehér kenyér, 4
evőkanál olaj, 1 citrom leve, egy kevés porított köménymag, 5-6 dl víz, egy
kevés só, törött bors.
Nagy levesestálba tesszük a
meghámozott és vékonyra szeletelt vöröshagymát, a kockákra vágott paradicsomot
és az ugyancsak meghámozott és apró kockákra darabolt uborkát (egy fél uborkát
tegyünk félre), valamint a megtisztított fokhagymagerezdeket. A kenyér héját
levágjuk, a belét kis darabokra tördeljük. A citrom levével, sóval, borssal és
köménymaggal ízesítjük. Az egészet leöntjük az olajjal és a vízzel, és addig
forgatjuk a turmixgépben, amíg sima és sűrű levest nem kapunk. Visszaöntjük a
levesestálba, beletesszük a félretett uborkát kockákra vágva, majd a
jégkockákat. Ellenőrizzük az ízesítést, szükség esetén valamelyik fűszerrel még
kiegészíthetjük. Lefedve a hűtőszekrénybe tesszük, és nagyon hidegen - ha a jégkocka
elolvadt a levesben - tálaljuk.
Katalán gazpacho 1.
Hozzávalók: 3 szem paradicsom, 2
cső zöldpaprika, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 15 dkg sonka, 3
evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, 4 dl víz, egy kevés só, törött bors, 5 jégkocka.
A paradicsomot meghámozzuk, a
zöldpaprika magházát eltávolítjuk, majd húsukat 1 cm-es kockákra vágjuk. Apró
kockákra metéljük a vöröshagymát is. Ízesítjük a zúzott fokhagymával, az
olajjal, az ecettel, a sóval, a borssal. A vízzel kiegészítve turmixgépben
összetörjük. Levesestálba öntve a pépet összeforgatjuk a kockákra vágott sonkával.
A levest lefedjük, és a jégkockákkal együtt a hűtőszekrényben tároljuk 2 órán
át.
Katalán gazpacho 2.
Hozzávalók: 1 fej vöröshagyma, 1
zöldpaprika, 3 paradicsom, 15 dkg főtt sonka, só, bors, borecet, olívaolaj, 2
zsemle, (kockákra vágva, pirítva)
Egy levesestálba tesszük az
apróra vágott hagymát, zöldpaprikát, a hámozott és felvágott paradicsomot, meg
a kis kockákra vágott sonkát. Sózzuk, borsozzuk, ecettel ízesítjük, olajat
adunk hozzá és alaposan összekeverjük. (2: 1 - 3: 1 arányban győzzön az olaj az
ecettel szemben) Végül 4 dl hideg vízzel is megkutyuljuk, majd 2-3 órára a
hűtőbe tesszük. Pirított zsemlekockákkal tálaljuk.
Murciai gazpacho
Hozzávalók: 3 szem paradicsom, 2
cső zöldpaprika, 3 gerezd fokhagyma, 3 evőkanál zsemlemorzsa, 3 evőkanál olaj,
1 evőkanál borecet, 4 dl víz, egy kevés só, törött bors, 5 jégkocka.
A meghámozott paradicsomot,
valamint a magházától megtisztított zöldpaprikát apró kockákra vágjuk, és a
zúzott fokhagymával, olajjal, ecettel, vízzel turmixgépben összetörjük. A
levest tálba öntjük, összekeverjük a zsemlemorzsával, megsózzuk és megborsozzuk.
Beletesszük a jégkockát, és lefedve 1-2 órára a hűtőszekrénybe állítjuk.
Sűrű gazpacho
Hozzávalók: 8 nagy paradicsom
meghámozva kimagozva és kockákra vágva, 2 ek. olívaolaj, 3 dl jeges víz, 2
gerezd fokhagyma apróra vágva, só, 1 zöldpaprika kimagozva, apróra vágva, 1
uborka, meghámozva, kimagozva és apróra vágva, frissen őrölt fehér bors,
jégkockák (elhagyható)
A díszítéshez: 1 ek. finomra
vágott petrezselyem, 2 kemény tojás, 1 ek. finomra vágott menta, 1 hagyma. 5
dkg friss, fehér zsemlemorzsa, 12 fekete olajbogyó, 2 ek. borecet, 1 piros húsú
paprika
Elkészítés: A jeges víz, a só és
a bors, valamint a jégkockák kivételével valamennyi hozzávalót turmixgépbe
rakjuk (ha szükséges két adagban), és alacsony fordulatszámon fél-egy percig
keverjük, amíg sima masszát nem kapunk. A keveréket egy nagyméretű
tálalóedénybe öntjük, felöntjük a jeges vízzel, megsózzuk, borsozzuk, és
lefedve legalább 2 órán át, hűtjük. A díszítéshez felaprítjuk a tojást, finomra
vágjuk a hagymát, kimagozzuk, és vékonyan felkarikázzuk az olajbogyó, apró
kockákra vágjuk a piros paprikát.
Tálalás előtt a gazpachóhoz adjuk
a jégkockákat, és a tetejére szórjuk a díszítést.