Galíciai leves vegyes húsokból. (Sopa de Gallego)



Hozzávalók: 25 dkg száraz fehér bab, 25 dkg csirkehús, 25 dkg marharostélyos, 10 dkg füstölt sonka, 10 dkg kicsontozott sertésoldalas, 1 fej fokhagyma, 1 fej vöröshagyma, 1/4 fej fehér káposzta, 1 szál sárgarépa, 4 szem burgonya, 1 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, egy kevés só.
A babot egy éjszakán át, áztatjuk. A vizet leöntjük róla, és a babot nagy fazékban, annyi hideg vízben, hogy ellepje, feltesszük főni. Amikor felforrt, hozzáadjuk a kicsontozott és darabokra vágott csirke-, marha-, sertéshúsokat, sonkát, egészben a vöröshagymát és a hámozatlan fokhagymagerezdeket. Takaréklángon, lefödve kb. 2 óra hosszat főzzük. Ha szükséges, leszedjük a habját, illetve forró vízzel pótoljuk az elfövő vizet. Újabb 30-40 percig főzzük a vastagra szeletelt káposztával, a kockákra vágott burgonyával és sárgarépával. Ízesítjük az olajjal, a borecettel, és megsózzuk. Szükség esetén még főzzük fedő nélkül, hogy jó sűrű levest nyerjünk. A levét 4 levesestálba, zöldpetrezselyemmel behintve tálaljuk, majd a felszeletelt húsokat a zöldségekkel utána fogyasztjuk.
Készíthetjük csak egyfajta húsból is, akár csirke-, akár marhahúsból vagy füstölt sonkából. Mindig új ízeket nyerhetünk.