Füstölt sonka paradicsommártásban (Magras)



Hozzávalók: 35 dkg füstölt sonka vagy sovány sertéshús, 1 evőkanál liszt, 2 evőkanál olaj, só; a mártáshoz: 1 kis fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 6 szem paradicsom vagy 25 dkg sűrített paradicsom, 2 evőkanál olaj, 1 evőkanál borecet, 1 kávéskanál őrölt köménymag, 1 kávéskanál porcukor, egy kevés só, törött bors.
A mártás elkészítése: a vékonyra szeletelt vöröshagymát, a meghámozott és kimagozott paradicsomot az olajban 5 percig pároljuk. Ízesítjük fűszerekkel, és lefödve, takaréklángon főzzük 6-8 percig, amíg a vöröshagyma meg nem puhul. Turmixgépben sima, pépes mártássá keverjük.
A kockákra vágott sonkát vagy sertéshúst megsózzuk, és lisztbe forgatjuk. A megforrósított olajban, nagy lángon barnára pirítjuk, a hőmérsékletet csökkentjük, ráöntjük a paradicsommártást, összekeverjük, és lefödve, nagyon kis lángon főzzük. A főzés ideje sonkával 10 perc, sertéshússal 30 perc. Ha a mártás nagyon besűrűsödne, egy kevés vízzel hígítjuk.
A Paradicsommártást nagyobb adagban is elkészíthetjük, mert jól zárható üvegben, a hűtőszekrényben hetekig eltartható. Felhasználható főtt és sült húsokhoz, gombákhoz, kukoricához, főtt póréhagymához.