Fokhagymás pirítós kenyér (Migas)



Hozzávalók: 50-60 dkg egynapos fehér kenyér, 2-3 gerezd fokhagyma, 2 szelet füstölt sonka vagy 20 dkg lángolt kolbász, egy kevés só, olaj a kisütéshez.
A kenyeret kb. mogyoró nagyságú darabokra széttörjük, megsózzuk, és egy kevés vízzel bepermetezzük. Becsavarjuk egy megnedvesített konyharuhába, és pihentetjük egész éjszaka vagy több órán át. Az olajat mély serpenyőben megmelegítjük, és 2 percig pirítjuk benne a szeletekre vágott fokhagymát.
A fokhagymadarabokat kiszedjük. Az olajba kenyér- és szeletekre vágott sonka- vagy kolbászdarabokat dobunk kis mennyiségben, és kevergetve barnára és ropogósra pirítjuk, az olajat lecsepegtetjük. Cseréptálba tálaljuk. Ízlés szerint beszórhatjuk a pirított fokhagymadarabokkal, esetleg finomra vágott zöldpetrezselyemmel.
Fogyasztható előételként, teához, kiegészítőként leveshez.