Hozzávalók: 2 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 2 tojássárga, 1
teáskanál só, 2 evőkanál szűrt citromlé.
A fokhagymát megtisztítjuk és összezúzzuk. Keverőtálba tesszük a
szobahőmérsékletű tojássárgákat, megsózzuk, és az olajat cseppenként (mint a
szokásos majonéz készítésekor) hozzácsorgatjuk. Ha már a fele olajat
beleengedtük, a citromlé felét és a zúzott fokhagyma felét is hozzátesszük,
majd apránként keverjük hozzá a többit. A mártásnak puha vaj sűrűségűnek kell
lennie. Bármilyen nyers vagy párolt zöldségfélével tálalható, de hideg húsok,
halak finom mártása is. Az elkészített fokhagymás majonéz a hűtőszekrényben,
jól zárható üvegben vagy műanyag edényben akár 10 napig is eláll.