Fokhagymás majonézmártás



Hozzávalók: 2 dl olívaolaj, 4 gerezd fokhagyma, 2 tojássárga, 1 teáskanál só, 2 evőkanál szűrt citromlé.
A fokhagymát megtisztítjuk és összezúzzuk. Keverőtálba tesszük a szobahőmérsékletű tojássárgákat, megsózzuk, és az olajat cseppenként (mint a szokásos majonéz készítésekor) hozzácsorgatjuk. Ha már a fele olajat beleengedtük, a citromlé felét és a zúzott fokhagyma felét is hozzátesszük, majd apránként keverjük hozzá a többit. A mártásnak puha vaj sűrűségűnek kell lennie. Bármilyen nyers vagy párolt zöldségfélével tálalható, de hideg húsok, halak finom mártása is. Az elkészített fokhagymás majonéz a hűtőszekrényben, jól zárható üvegben vagy műanyag edényben akár 10 napig is eláll.