Fehér halleves



Összeállítás: 25 perc + 1-2 óra pácolás
Főzés: 15 perc
Hozzávalók 4-6 személyre: 1 kg fehér húsú halfilé, 4-6 vastag szelet fehér kenyér, 3 kis fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 liter hallé, 1 csésze száraz fehérbor, 3 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld, 2 teáskanál reszelt citromhéj, 3 evőkanál friss kakukkfűlevél, 3 babérlevél, 4 evőkanál olívaolaj, 2 evőkanál fehérborecet, 1/4 teáskanál só, 1/4 teáskanál őrölt bors
Elkészítése: A lebőrözött, szálkamentes halfilét 2,5 cm-es kockákra vágjuk, és nagy tálba tesszük. Az apróra vágott hagymát, a zúzott fokhagymát, petrezselymet, citromhéjat, kakukkfüvet, babérlevelet, olívaolajat és a borecetet összekeverjük, majd az előkészített halhúsra öntjük. Fóliával letakarjuk, és 1-2 órára behűtjük. A halat a páccal együtt nagy lábosba tesszük, ráöntjük a hallevet, a fehérbort, sózzuk-borsozzuk. Lassú tűzön felforraljuk, majd lefedve 15 percig főzzük, amíg a hal megpuhul.
Tálalás előtt a kenyérszeleteket mindkét oldalon aranybarnára pirítjuk, a tányérba tesszük, és rámerjük a forró levest. Azonnal tálaljuk.
Jó tudni: Ehhez a recepthez süllőt használtunk, de bármilyen fehér húsú hal, esetleg többféle is jó hozzá. A hagyományos spanyol kenyér ovális, héja nagyon ropogós. Használhatunk helyette francia kenyeret is.