Összeállítás:
25 perc + 1-2 óra pácolás
Főzés: 15 perc
Hozzávalók 4-6 személyre: 1 kg fehér húsú halfilé, 4-6 vastag
szelet fehér kenyér, 3 kis fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 liter hallé, 1
csésze száraz fehérbor, 3 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld, 2 teáskanál
reszelt citromhéj, 3 evőkanál friss kakukkfűlevél, 3 babérlevél, 4 evőkanál
olívaolaj, 2 evőkanál fehérborecet, 1/4 teáskanál só, 1/4 teáskanál őrölt bors
Elkészítése: A lebőrözött, szálkamentes halfilét 2,5 cm-es
kockákra vágjuk, és nagy tálba tesszük. Az apróra vágott hagymát, a zúzott
fokhagymát, petrezselymet, citromhéjat, kakukkfüvet, babérlevelet, olívaolajat
és a borecetet összekeverjük, majd az előkészített halhúsra öntjük. Fóliával
letakarjuk, és 1-2 órára behűtjük. A halat a páccal együtt nagy lábosba
tesszük, ráöntjük a hallevet, a fehérbort, sózzuk-borsozzuk. Lassú tűzön
felforraljuk, majd lefedve 15 percig főzzük, amíg a hal megpuhul.
Tálalás előtt a kenyérszeleteket mindkét oldalon aranybarnára
pirítjuk, a tányérba tesszük, és rámerjük a forró levest. Azonnal tálaljuk.
Jó tudni: Ehhez a recepthez süllőt használtunk, de bármilyen fehér
húsú hal, esetleg többféle is jó hozzá. A hagyományos spanyol kenyér ovális,
héja nagyon ropogós. Használhatunk helyette francia kenyeret is.