A tésztához 200 g teljes őrlésű
búzalisztet, 100 g kukoricaliszttel, 100 g vajjal, 1 tojással, 1-2 ek. vízzel,
1/4 teáskanál sóval kemény tésztává összedolgozunk, szobahőmérsékleten kb. 1
órát pihentetjük.
A töltelékhez 1 hagymát, 2
fokhagymagerezdet, letisztítunk, mindkettőt apró kockákra vágjuk, 250 g
paradicsomot forró vízbe mártunk (nem főzzük), hideg vízzel hirtelen lehűtjük,
héját lehúzzuk, a szárvégződéseket eltávolítjuk, a paradicsomot felkockázzuk,
10 fekete olajbogyót kimagozunk,
apróra vagdaljuk, 100 g száraz Gouda-sajtot vékonyra reszelünk, 2 ek. Étolajat
felforrósítunk, a hagymát átpirítjuk benne, majd a fokhagymát, paradicsomot,
olajbogyót, 1 csésze (250 ml) piros babcsírát, 2 ek. sűrített paradicsomot
hozzáadunk, összekeverjük, kb. 10 perc alatt sűrű masszává pároljuk,
burgonyanyomóval kissé szétnyomjuk, a sajttal, 1 kis vagdalt, csípős piros
paprikával, 2 ek. vagdalt petrezselyemmel összekeverjük, sóval, frissen őrölt
borssal ízesítjük.
A tésztát kb. 5 mm vastagra
kinyújtjuk, 12 cm átmérőjű karikákat szúrunk ki belőle, a tölteléket a közepére
tesszük, a kerek lapokat félbehajtjuk, széleit lenyomjuk, 1 tojássárgáját 1 ek.
tejjel felverünk, a tészta tetejét megkenjük, és kikent sütőlemezre tesszük.
Felső/alsó lángon kb. 200 °C
(előmelegítve)
Légkeverős sütőnél kb. 180 °C
(előmelegítés nélkül)
Gázsütőnél 3-4-es fokozat
(előmelegítve)
Sütési idő 15-20 perc