Empanada (Spanyol tésztatáska)



A tésztához 200 g teljes őrlésű búzalisztet, 100 g kukoricaliszttel, 100 g vajjal, 1 tojással, 1-2 ek. vízzel, 1/4 teáskanál sóval kemény tésztává összedolgozunk, szobahőmérsékleten kb. 1 órát pihentetjük.
A töltelékhez 1 hagymát, 2 fokhagymagerezdet, letisztítunk, mindkettőt apró kockákra vágjuk, 250 g paradicsomot forró vízbe mártunk (nem főzzük), hideg vízzel hirtelen lehűtjük, héját lehúzzuk, a szárvégződéseket eltávolítjuk, a paradicsomot felkockázzuk,
10 fekete olajbogyót kimagozunk, apróra vagdaljuk, 100 g száraz Gouda-sajtot vékonyra reszelünk, 2 ek. Étolajat felforrósítunk, a hagymát átpirítjuk benne, majd a fokhagymát, paradicsomot, olajbogyót, 1 csésze (250 ml) piros babcsírát, 2 ek. sűrített paradicsomot hozzáadunk, összekeverjük, kb. 10 perc alatt sűrű masszává pároljuk, burgonyanyomóval kissé szétnyomjuk, a sajttal, 1 kis vagdalt, csípős piros paprikával, 2 ek. vagdalt petrezselyemmel összekeverjük, sóval, frissen őrölt borssal ízesítjük.
A tésztát kb. 5 mm vastagra kinyújtjuk, 12 cm átmérőjű karikákat szúrunk ki belőle, a tölteléket a közepére tesszük, a kerek lapokat félbehajtjuk, széleit lenyomjuk, 1 tojássárgáját 1 ek. tejjel felverünk, a tészta tetejét megkenjük, és kikent sütőlemezre tesszük.
Felső/alsó lángon kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeverős sütőnél kb. 180 °C (előmelegítés nélkül)
Gázsütőnél 3-4-es fokozat (előmelegítve)
Sütési idő 15-20 perc