Csirkegombócok savanyú mártásban.



("Klenyes de gayna kon agristada" - spanyolországi zsidó recept)
Hozzávalók: 80 dkg csirkemell, 5 dkg mandula, 1 evőkanál zsemlemorzsa, 1 tojás, só; a mártáshoz: 3 dl csirkehúsleves (készülhet leveskockából is), 1 tojás, egy kevés só, másfél citrom leve.
A csirkemellet kicsontozzuk, megdaráljuk, vagy nagyon apró kockákra vágjuk. Összedolgozzuk a meghámozott és megdarált mandulával, a zsemlemorzsával és a tojással. sóval ízesítjük. Vizes kézzel, egy-egy kávéskanálnyi masszából, nagyon apró gombócokat készítünk. (Kb. 20 gombóc lesz ebből a mennyiségből).
A mártás elkészítése: 3 evőkanál citromlevet elkeverünk a villával felvert tojással. A maradék citromlevet a húslevessel kis lábasban felforraljuk, beletesszük a húsgombócokat, és lefödve 8-10 percig közepes tűzön főzzük, félidőben megforgatva azokat. Habszedőkanállal kiszedjük a gombócokat, mély tálba tesszük, és melegen tartjuk. A tojásos citromlevet összekeverjük 3-4 evőkanál mártáslével, majd állandóan forgatva beleöntjük a mártásba, 4-6 perc alatt sűrűre fő. A mártással beborítjuk a húsgombócokat, és melegen tálaljuk.
Ez az étel a szombati ünnepi ebéd egyik hagyományos fogása.