Cádizi paella



Hozzávalók: (4-6 személy részére): 35 dkg rizs, 6 evőkanál olaj, 3-4 vöröshagyma, 4 gerezd fokhagyma, 3 szem paradicsom, 20 dkg megtisztított zöldborsó, 2 cső zöldpaprika, 5 dkg húsos füstölt szalonna, néhány karika lángolt kolbász, 1 citrom, 2 kemény tojás, egy kevés őrölt kakukkfű, porított sáfrány, pirospaprika, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1-1 kávéskanál törött bors és só.
Kis serpenyőben, 2 evőkanál olajban néhány percig pároljuk a magházától megtisztított és vékonyra metélt zöldpaprikát, majd a lángolt kolbásszal átforrósítjuk, és félretesszük. Nagyobb lábasban (lehetőleg vaslábas legyen) felforrósítjuk a maradék olajat. Világosbarnára pároljuk benne a vékony hasábokra metélt füstölt szalonnát, majd az apróra szeletelt vöröshagymát és a zúzott fokhagymát, végül a negyedekre vágott paradicsomot. Ízesítjük zöldpetrezselyemmel, kakukkfűvel és bőségesen törött borssal. Erős tűzön összefőzzük. Ezután beszórjuk sáfránnyal, és megsózzuk. Összeforgatjuk a rizzsel, leöntjük 1 l fövő vízzel, és lefödve, nagyon meleg sütőben forráspontig sütjük. Ekkor tetejére tesszük a már megpárolt kolbászos zöldpaprikát, a zöldborsót, és behintjük pirospaprikával. Fedő nélkül, a sütő aljára téve a vaslábast, közepes lángon 25-30 percig sütjük. Se sütés közben, se utána ne keverjük meg a paellát! A vaslábast a sütőből kivéve konyharuhával vagy alufóliával letakarjuk, és 10 percig pihentetjük. Citrom- és keménytojás-karikákkal díszítve a vaslábasban tesszük asztalra.