Baszkföldi pacal (Los callos a la Vasca)
Hozzávalók: 80 dkg pacal, 30 dkg
húsos füstölt szalonna, 50 dkg sárgarépa, 1 nagy fej vöröshagyma, 3-4 szem
szegfűszeg, 20 dkg gomba, 4 gerezd fokhagyma, 2 tojássárgája, 1 evőkanál
sűrített paradicsom, 1 borjú- vagy sertésláb hosszában kettévágva, 1 evőkanál
zsír, 5 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, 1
kávéskanál porított tárkony, 1 kávéskanál kakukkfű, egy kevés só, törött bors.
A megtisztított, felszeletelt
pacalt és a borjú-, illetve sertéslábat leforrázzuk. Mielőtt a víz teljesen
kihűlne, kivesszük a pacalt és a lábat, és lecsepegtetjük.
Közben vékony hasábokra
szeleteljük a füstölt szalonnát, kis kockákra vágjuk a sárgarépát, és
felszeleteljük a megtisztított és megmosott gombát. Cserép- vagy vaslábasban
megmelegítjük a zsírt, és aranysárgára pároljuk benne a füstölt szalonnát, a
sárgarépát, a gombát, és egészben a szegfűszeggel megtűzdelt vöröshagymát.
Amikor a különféle zöldségek már szép színt kaptak, beletesszük a lábasba a
pacalt és a lábat. Leöntjük kétharmad rész bor és egyharmad rész víz
keverékével úgy, hogy az jól ellepje az ételt. Ízesítjük a zúzott fokhagymával,
a zöldpetrezselyemmel, a tárkonnyal és a kakukkfűvel. Megsózzuk, és bőven
megborsozzuk. Nagy lángon forraljuk 30 percig, majd nagyon gyenge tűzön,
lehetőleg légmentesen lezárva 3-4 óra hosszat főzzük.
A tojások sárgáját eldolgozzuk a
paradicsompürével, és tálalás előtt ráöntjük a pacalra. A lábasban,
zöldpetrezselyemmel behintve tesszük az asztalra. Sós vízben főtt burgonyát
adunk mellé.
Madridi pacal
Hozzávalók: 80 dkg (előzőleg sós vízben puhára főzött, tisztított)
pacal, 20 dkg spanyol kolbász (vagy füstölt-lángolt kolbász), 2 dl vörösbor, 1
nagy fej vöröshagyma, 6 gerezd fokhagyma, 1 dl olaj, 1 dl paradicsompüré, só,
törött bors (ízlés szerint), 1 teáskanál kakukkfű.
A forró olajon megfuttatjuk a tisztított és zúzott fokhagymát,
majd rátesszük a finomra metélt vöröshagymát, és tovább pirítjuk. Ezután
beletesszük a paradicsompürét és a kockákra vágott főtt pacalt. Együtt pirítjuk
tovább, rászórjuk a sót és a kakukkfüvet, majd ráöntjük a vörösbort. Fedő
alatt, gyakori keverés közben puhára pároljuk. Ha a levét idő előtt elfőné,
apránként kevés vörösborral pótoljuk. A már puha pacalba beletesszük a bőrétől
megfosztott és karikákra vágott kolbászt, és még 10 percig főzzük. Sós vízben
főtt burgonyával tálaljuk.
Marhamájszeletek valenciai módra (Hígado de vaca a la Valenciana)
Hozzávalók: 4 szelet marha- vagy sertésmáj (ki melyiket szereti),
3 narancs, 5 dkg vaj, egy kevés só, törött bors, néhány szál zöldpetrezselyem.
Egy narancs levét kipréseljük és félretesszük, két narancsot
meghámozunk, és vékony karikákat vágunk belőle, ezeket szintén félretesszük.
Serpenyőben megmelegítjük a vaj kétharmad részét, és közepes lángon 7-8 percig
sütjük benne a májszeletek mindkét oldalát. Megsózzuk, megborsozzuk. A májat
tálalótálra tesszük, melegen tartjuk. A serpenyőben visszamaradt vajba
beleöntjük a narancslevet, felmelegítjük, és 1-2 percig pároljuk benne a
narancskarikákat. egy kevés sóval és borssal ízesítjük. A narancsszeleteket a
májra tesszük. a maradék vajjal összemelegítjük a mártást, majd leöntjük vele a
májat. Néhány zöldpetrezselyem-levéllel díszítve azonnal fogyasztjuk.
Paradicsomos marhanyelv, zellerrel ("Aluenga kon salsa de
tomat i apyo" - spanyolországi zsidó recept)
Hozzávalók (6-8 személy részére): 1,5 kg marhanyelv, 5 szem
paradicsom vagy megfelelő sűrített paradicsom, 2 evőkanál olaj, 1 mokkáskanál
törött bors, egy
kevés só; a kiegészítőhöz: 2 evőkanál porcukor, 1 zeller, 2 szál sárgarépa, 3
evőkanál olaj, 2 citrom leve, egy kevés só.
A megmosott marhanyelvet nagy fazékban, annyi hideg vízben, hogy
ellepje, mérsékelt tűzön, lefödve, 2 óra alatt puhára főzzük. (Ha a levét
elfőné, meleg vízzel pótoljuk.) A fazékból kivéve lecsepegtetjük, és 10-15 percig
hűlni hagyjuk. A bőrét lehúzzuk, a nyelvet keresztben 3 cm vastag szeletekre
vágjuk. A paradicsomot meghámozzuk, szétnyomjuk, megsózzuk, megborsozzuk, és az
olajjal, fedő alatt, takaréklángon 15 percig főzzük. Belerakjuk a
marhanyelv-szeleteket, és ismét lefödve főzzük 20 percig. Melegen tálaljuk.
A kiegészítő elkészítése: a sárgarépát vékony karikákra metéljük.
A zellert negyedekre vágjuk, majd ezeket 5 mm vastag félhold alakú szeletekre.
Lábasba tesszük a zöldséget, hozzáadva az olajat, a porcukrot, a citromlevet, a
sót. Leöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Lefödve, nagy lángon 5 percig
forraljuk, majd mérsékelt tűzön addig főzzük, amíg a zöldség meg nem puhul. Ha
sok leve maradna, öntsünk le belőle! Langyosan és hidegen tálalható, kis tálakban
a paradicsomos marhanyelv mellé adjuk az asztalra, de felhasználható különféle
sült húsokhoz is.
Spanyol bab (Fabada Espanola)
Hozzávalók: 25 dkg nagy szemű tarkabab, 3 szál sárgarépa, 1 szál
fehérrépa, 1 kis zellergyökér, 2 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 szem
paradicsom, 1 cső zöldpaprika, 2 evőkanál olaj, 2-3 szem babérlevél, 20 dkg
pacal, 1 evőkanál finomra vágott zöldpetrezselyem, egy kevés só, törött bors.
Egy éjszakán át hideg vízben áztatjuk a babot. Másnap lábasban
megmelegítjük az olajat, és üvegesre pároljuk benne a kockákra vágott
vöröshagymát. Hozzáadjuk a karikákra szeletelt sárga- és fehérrépát, a kis
kockákra darabolt zellergyökeret, a meghámozott és szétnyomott paradicsomot, a
kimagozott és hasábokra vágott zöldpaprikát. Ízesítjük a zúzott fokhagymával, a
babérlevéllel, a sóval és a borssal. Nagy lángon 1-2 percig pároljuk, majd
hozzáöntjük a babot, végül belekeverjük a megtisztított, csíkokra metélt
pacalt. Leöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Lefödve, takaréklángon kb. 2
óra alatt puhára fő. Az elfőtt levet meleg vízzel pótoljuk. Tálalás előtt a
sütőben rövid lére sütjük. Zöldpetrezselyemmel beszórva adjuk asztalra.
Vese sherryvel (Rinones al jerez)
Hozzávalók: 1 kg bárány- vagy marhavese, 1 fej vöröshagyma, 1
gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, 1 evőkanál liszt, 6 evőkanál húsleves,
(leveskockából is készülhet), 1 evőkanál sűrített paradicsom, egy csipetnyi
porított szerecsendió, 1,5 dl sherry vagy testes vörösbor, 1 evőkanál finomra
vágott zöldpetrezselyem, egy kevés só, törött bors.
A mártás elkészítése: kis lábasban megmelegítjük az olajat.
Üvegesre pároljuk benne a finomra vágott vöröshagymát, a zúzott fokhagymát.
Beszórva a liszttel még 1-2 percig pirítjuk. Felengedjük a húslevessel, majd a
paradicsomsűrítménnyel. Ízesítjük a babérlevéllel, a szerecsendióval, a
zöldpetrezselyemmel. Megsózzuk és megborsozzuk. Lefödve, takaréklángon, sűrű
mártássá főzzük.
A vesét megtisztítjuk, az ereket kivágjuk. A veséket 10 percig
hideg vízben áztatjuk, majd kivesszük, lecsepegtetjük, és felszeleteljük.
Serpenyőben megmelegítjük az olajat, és állandóan keverve 5 percig sütjük benne
a veseszeleteket. Kiszedjük a vesét, és félretesszük. A visszamaradt olajat
összeforgatjuk a sherryvel vagy a borral, és néhány pillanatig együtt pároljuk.
Végül ezt alaposan összekeverjük a mártással, belerakjuk a veseszeleteket, és
összefőzzük. Zöldpetrezselyemmel beszórva, főtt rizzsel körítve tálaljuk.