Baszkföldi paella



Hozzávalók: (4-6 személy részére): 25 dkg rizs, 10 dkg húsos füstölt szalonna, 30 dkg lángolt kolbász, 3 cső zöldpaprika, 2 cső pirosra színeződött zöldpaprika, 3-4 fej vöröshagyma, 1 evőkanál paradicsomsűrítmény, 6 evőkanál olaj, egy kevés só, törött bors.
Három evőkanál olajban aranyszínűre pároljuk a finomra metélt vöröshagymát. Összeforgatjuk a rizzsel, és takaréklángon addig kevergetjük, amíg a rizs az olajat magába nem szívja, és áttetszővé nem válik. Ízesítjük a paradicsomsűrítménnyel, megsózzuk, és bőven megborsozzuk. Gondosan összekeverjük, majd annyi langyos vizet öntünk rá, hogy 1 cm-nyire ellepje. Tetejét beborítjuk a vékony hasábokra vágott füstölt szalonnával és a karikákra szeletelt kolbásszal. Lefedjük, lehetőleg hermetikusan. Erős lángon tartjuk, amíg fel nem forr, majd takarékon főzzük 30 percig anélkül, hogy megkevernénk.(Lehetőleg teflonedényt vagy vaslábast használjunk!). Serpenyőben, a maradék olajban, mérsékelt lángon, lefödve, 30 percig pároljuk a kimagozott és karikákra vágott paprikákat. Közben a rizs teljesen elfövi a levét és megpuhul. Tetejére a párolt paprikákkal díszítve és levével leöntve tálaljuk.