Barcelonai bableves (Sopa de Barcelona)



Hozzávalók: 25 dkg száraz fehér bab, 10 dkg füstölt sonka, 1 kis csülök, 40 dkg burgonya, 1 kis fej fehér káposzta, 1 fej vöröshagyma, 2 szál fehérrépa, egy kevés só, törött bors. 
Az előző este beáztatott babot lecsepegtetjük, és lehetőleg cseréplábasban, annyi hideg vízzel, hogy ellepje, felfőzzük. Ekkor hozzáadjuk a csülköt, a kockákra vágott sonkát. Ha szükséges, megsózzuk, megborsozzuk. Lassú tűzön 1 órán át, főzzük. Tetejére rakjuk a vastag szeletekre vágott burgonyát, a karikákra metélt fehérrépát és vöröshagymát, valamint a vékonyra szelt káposztát. Ha kell, forró vizet önthetünk rá, de csak annyit, hogy sűrű levest kapjunk. Lefödve, nagyon gyenge lángon főzzük 90 percig, mert az ízek csak így érvényesülnek. A csülköt kicsontozzuk, nagy darabokra vágjuk, tálra tesszük, a levest a cseréplábasban tálaljuk. Adhatunk hozzá pirított kenyérszeleteket is.