Hozzávalók: 40 dkg fehér szárazbab, 1 fej vöröshagyma, 4 gerezd
fokhagyma, 40 dkg füstölt hús (csont nélkül), 8 dkg füstölt szalonna, 15 dkg
kolbász, 2 szál sárgarépa. 15 dkg főtt füstölt sonka, 1 babérlevél, 1 teáskanál
szárított csombor (borsikafű), 1 teáskanál pirospaprika, 1-2 chili paprika (1
cseresznyepaprika), kevés só (a füstölt húsok mindegyike nagyon sós, ezért csak
óvatosan szabad sózni!), 1 dl fűszerezett paradicsomlé, 3 evőkanál olaj.
Nagy lábosban az olajon megpirítjuk a finomra vágott fokhagymát,
majd a tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, és azonnal ráöntünk 1 liter
vizet. Beletesszük a megmosott és lecsöpögtetett babot, a kolbászt, az összes
füstölt húst és a szalonnát, a megtisztított sárgarépát, valamint a megmosott,
héjas vöröshagymát és ráöntjük a paradicsomlevet. Beletesszük a fűszereket és
lefedve, csendes forralással puhára főzzük. A megfőtt ételből a húsokat
kiszedjük és külön-külön mindegyiket négy részre daraboljuk. Félretesszük. A
főtt sárgarépát, a hagymát és kevés babot átpasszírozunk (ez fogja az ételt
sűríteni), és visszatesszük. A babot a félretett húsokkal együtt cserépedénybe
öntjük, és jó forrón tálaljuk.