Hozzávalók: 1 fej saláta, 1
uborka, 1 csomag apró piros retek, 1 csomag zöldhagyma, 2 cső zöldpaprika, 5
evőkanál olaj, 4 evőkanál borecet, egy kevés törött bors, esetleg só ízlés
szerint.
Mély salátástálba tesszük a
megmosott, megszárított, felmetélt salátaleveleket, a meghámozatlan és vékonyra
szeletelt uborkát, a retket, amelyeknek szárát levágtuk, a hosszában szétvágott
zöldhagymát és a karikákra vágott zöldpaprikát. Összekeverjük az olajat az
ecettel és a borssal, majd leöntjük vele a zöldségeket. Alaposan
összeforgatjuk, és tálaljuk.
Andalúziában ezt az alapsalátát
sokféle módon egészítik ki: reszelt vagy kis kockákra vágott zsíros sajttal,
citromlével ízesített almaszeletekkel, zsenge nyers karfiolrózsákkal, narancs-
vagy grapefruit-gerezdekkel, olajbogyóval, durvára vágott dióbéllel. Ízesítik
finomra vágott metélőhagymával, zöldpetrezselyemmel, friss tárkonylevelekkel
is.