Andalúziai vegyes zöldsaláta (Ensalada variada de verduras)



Hozzávalók: 1 fej saláta, 1 uborka, 1 csomag apró piros retek, 1 csomag zöldhagyma, 2 cső zöldpaprika, 5 evőkanál olaj, 4 evőkanál borecet, egy kevés törött bors, esetleg só ízlés szerint.
Mély salátástálba tesszük a megmosott, megszárított, felmetélt salátaleveleket, a meghámozatlan és vékonyra szeletelt uborkát, a retket, amelyeknek szárát levágtuk, a hosszában szétvágott zöldhagymát és a karikákra vágott zöldpaprikát. Összekeverjük az olajat az ecettel és a borssal, majd leöntjük vele a zöldségeket. Alaposan összeforgatjuk, és tálaljuk.
Andalúziában ezt az alapsalátát sokféle módon egészítik ki: reszelt vagy kis kockákra vágott zsíros sajttal, citromlével ízesített almaszeletekkel, zsenge nyers karfiolrózsákkal, narancs- vagy grapefruit-gerezdekkel, olajbogyóval, durvára vágott dióbéllel. Ízesítik finomra vágott metélőhagymával, zöldpetrezselyemmel, friss tárkonylevelekkel is.